Salg av tomter i Sørlandsparken har i flere år gitt det kommunalt eide Kristiansand Næringsselskap (Knas) overskudd på over 200 millioner. Nå sliter de med å få solgt arealer som Sørlandsparken øst, og inntektene synker. Heller ikke inneværende år tegner til å bli spesielt bra for selskapet. Foto: Kjartan Bjelland

I flere år har Kristiansand kommunes eget eiendomsselskap levert ti-talls millioner til eieren Kristiansand kommune.

Fra 2006 — 2012 hadde Kristiansand Næringsselskap et overskudd før skatt på til sammen 210 millioner. 83 millioner i utbytte gikk rett til bykassa.

Men nå har det snudd. I 2013 fikk Knas et resultat før skatt på minus 9,5 millioner. De må ta av egenkapitalen for å gi eieren utbytte.

— Markedssituasjonen for eiendom krevende i dag. Det er ikke så mange som skal bygge nytt og det er mye ledig flere steder i byen. Da blir salget deretter, sier Jan Omli Larsen, direktør i Knas.

Gode tider

Knas hadde i sine beste år et resultat før skatt på 65 millioner (2007). Tomter på steder som Sørlandsparken har bidratt sterkt til overskuddene.

— Vi har solgt bra i en virksomhet der tomtesalg er det vesentligste. Men salg varierer, og akkurat nå er vi inne i en tung periode.

2014 ser heller ikke ut til å bli et spesielt godt år. Ifølge Omli Larsen tar det tid for markedet å absorbere overkapasiteten.

Knas eier tomter blant annet på Kjerlingland og Sørlandsparken øst som de sliter med å få solgt.

— Vi har solgt halvparten av selskapet som eier Kjerlingland, så der har vi realisert en gevinst. Men når det kommer til salg av tomter, er det stille, sier Omli Larsen.

Vanskelig

Ifølge næringsmegler Gunnar Sædberg er det blitt tyngre å selge den type eiendommer som Knas tilbyr.

— Det har vært få nyetableringer i det siste, og Knas er rigget for å utvikle tomteområder og legge til rette for nyetableringer. Da er det naturlig at de vil få noe dårligere tall.

Han mener politikerne likevel har liten grunn til å bekymre seg for økonomien.

— Jeg kjenner ikke regnskapet, men rent prinsipielt er det bra at man sitter med store tomtearealer. Det er verdier som ennå ikke er realisert. Også for Kristiansand er det bra at man har slagkraften når markedet tar seg opp igjen. Det hadde vært større grunn til å bekymre seg hvis det var utsolgt, for det tar lang tid å opparbeide denne type eiendommer.

Ny satsing

Knas mener de labre tidene er gode tider for å satse på nye typer eiendomsprosjekter. Knas har derfor gått inn i prosjekter sentralt i Kristiansand, blant annet på Marviksletta.

— Det er områder som har vært klar for transformasjon lenge, men som har veldig delt eierskap. Det å få til en eierkonsentrasjon er viktig for å få til utvikling.

— Hva vil det ha å si for selskapets økonomi?

— Vi går inn i det med tanke på å tjene penger. Men når du tar en posisjon, skal det finansieres. Fram til vi kan begynne å selge tomter eller leiligheter, vil vi ha høye kostnader ved å sitte på disse posisjonene.

Avskriving

Knas eier i dag både Gyldengården der Nav holder til og Agder Energi-bygget på Kjøita. I tillegg til det labre markedet, er også disse byggene er en viktig grunn til underskuddet.

— Det er store avskrivinger på disse byggene. Vi har tidligere hatt gode nok inntekter til å kompensere dette, men altså ikke i år, sier Omli Larsen.