Statoils nedbemanningsprosjekt, Step 2 har nådd USA-organisasjonen med full tyngde, skriver Stavanger Aftenblad. Statoil skal redusere staben med mellom 1100 og 1500 innen 2016. 150 av stillingene skal kuttes i USA. Samtidig er det klart at Statoil ikke lykkes med målet sitt om å klare nedbemanningen med frivillige løsninger. I USA har de nå gått til oppsigelser.

Måtte gå på dagen

Av tusen ansatte skal 150 stillinger kuttes ved USA-kontorene. Hittil har Statoil klart å redusere med 100, men lyktes ikke med frivillige ordninger.

De som ble sagt opp, måtte gå på dagen.

Det bekrefter Knut Rostad, kommunikasjonsdirektør Knut Rostad i Statoil.

— I sist uke ble alle ansatte ved Houston- og Austin-kontoret kalt inn til individuelle samtaler med sin nærmeste leder og en representant for personalavdelingen. Der fikk de opplyst om de var innplassert i den nye organisasjonen eller ikke. De som ikke fikk jobb videre, måtte gå videre til et nytt møte med personalavdelingen og karriererådgivere. Der leverte de inn ID-kort og datamaskin og gikk gjennom innholdet i sluttpakken. Deretter ble de fulgt til heisen av HR-ansatte og derfra geleidet ut av sikkerhetsvakter ved heisen, sier Rostad.

Alle gikk hjem

De overtallige har hatt ulike stillinger i Statoilorganisasjonen, både innenfor IT, teknisk og kommunikasjon. De fleste har jobben innenfor Statoils oppstrømsenhet i USA.

Det har bodd cirka 12.000 nordmenn i Houston-området de siste årene. Mange har sin arbeidsplass i store, internasjonale selskaper som eksempelvis Statoil. Nå kutter Statoil 50 stillinger ved Houston og Austin-kontorene. De oppsagte må gå på dagen. Foto: Jarle Aasland

Også de som ikke mistet jobben fikk en annerledes dag på kontoret i sist uke.— Det er en påkjenning for de fleste å få beskjed om måtte forlate selskapet. Det er fullt forståelig. Av hensyn til de som ikke får fortsette ba vi derfor alle om å gå hjem for dagen, sier Rostad.

— Aftenbladet har fått opplyst at det er snakk om 70 personer som blir sagt opp i Statoils USA-avdeling. Kan du bekrefte det?

— Vi ønsker ikke å opplyse hvor mange som takket ja til frivillige løsninger og hvor mange som ikke gjorde det, sier Rostad.

Kutte 150

Han sier at Statoil opplyste på et allmøte 26. august i år at USA-organisasjonen skal redusere med rundt 15 prosent, altså 150 årsverk. Deretter ble ansatte gitt mulighet til å søke om sluttpakke eller søke nye roller i selskapet. Det var imidlertid ikke mange nok som søkte frivillig avgang.

Aftenbladet vet at selskapet hittil har klart å nedbemanne rundt 100 stillinger i USA. Men langt fra alle går frivillig. Om lag 70 personer fikk beskjed i sist uke om at de er oppsagt og måtte slutte på dagen, ut fra Aftenbladets opplysninger.

Og nedbemanningen er fortsatt ikke avsluttet ved Statoils USA-avdeling.

Det kan også Rostad bekrefte.

— Vi mangler noe før vi er oppe i om lag 15 prosent. Det vil komme flere runder og flere vil få samme tilbud om sluttpakker, sier Rostad.