Om formiddagen fredag 20. mars passerer månen inn mellom jorda og sola og skaper en total solformørkelse på Svalbard.

— Fra Fastlands-Norge er det kun delvis formørkelse som kan observeres den 20. mars, dersom været er på vår side, sier Per Ivar Emanuelsen ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitetet.

Fredag kan det bli mulig å se en delvis solformørkelse fra Sørlandet. Slik så det ut under solformørkelsen i Oslo i 2008. Foto: NTB Scanpix

I Kristiansand vil den delvise solformørkelsen være dypest klokka 10.48, men den vil vare i over to timer, fra klokka09.41 til 11.57. Sett fra Kristiansand vil på det meste nesten 90 prosent av sola være formørket av månen. Dersom det er klarvær, vil det derfor være mulig å se fenomenet også fra Sørlandet.Astronomiforeningen i Agder er blant dem som holder arrangement i forbindelse med solformørkelsen, på Kanonmuséet på Møvig.

Se animasjonene av hvordan formørkelsen vil se ut fra Kristiansand her.

Svært sjeldent

Totale solformørkelser oppstår svært sjeldent.

— Dette er første totale solformørkelse på norsk jord siden 1954, hvis vi ser bort fra 2008-formørkelsen, som bare var synlig fra deler av den ubebodde Kvitøya nordøst for Svalbards hovedøyer, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Ifølge Emanuelsen er det 46 år til neste totale solformørkelse kan observeres fra norsk territorium.

— En total solformørkelse er alltid spennende, og jeg har kun opplevd det én gang, i Tyrkia i 2006, sier Emanuelsen.

Delvis formørkelse to ganger i året

Det er imidlertid langt oftere at delvise solformørkelser kan sees fra Norge. I utgangspunktet kunne det vært solformørkelse hver gang det er fullmåne. Men siden månebanen heller i forhold til jordas bane rundt sola, får vi solformørkelse kun når det er fullmåne nært opp mot når månen krysser jordas baneplan. Dette skjer cirka to ganger per år.

For å få en total solformørkelse, må månen være full i det den krysser baneplanet til jorda. Og månen må være nær nok jorda til at den dekker hele solskiva.

I denne linken fra NASA ser du banen for den totale solformørkelsen. Man må være innenfor de blå linjene for å kunne se helheten.

— Jo nærmere du er til den røde midtlinjen, jo lengre vil varighet av totaliteten være, understreker Per Ivar Emanuelsen.

Advarer mot å se direkte på sola

Det er viktig ikke å se direkte på sola under solformørkelsen. Det kan skade øynene. Rådene er å skaffe seg godkjente solformørkelsesbriller. Disse guttene observerte solformørkelsen i Oslo i 2008. Foto: NTB Scanpix

— Solformørkelsen i år er spesiell fordi den er så stor på fastlandet og total på Svalbard og Færøyene, forklarer Anne Bruvold, pedagogisk leder ved Nordnorsk vitensenter.Siden Nordnorsk vitensenter disponerer landets første og største publikumsplanetarium, er en del av hennes jobb å formidle kunnskap om verdensrommet, mest til skoleklasser, men også til andre.

— For å observere formørkelsen, er det best å bruke spesielle solformørkelsesbriller eller teleskop med solfilter. Har man ingen av delene, vil en papplate med hull kunne fungere som nålehullskamera. Lysflekken du ser når sollyset slipper gjennom hullet gir et bilde av hvordan sola ser ut. Ikke se direkte på sola under formørkelsen, råder Bruvold.

Trond Erik Hillestad i Norsk Astronomisk Selskap påpeker at «hjemmelaget» utstyr er uforutsigbart.— De kan stoppe mye av det synlige lyset, men slippe gjennom ultrafiolett eller infrarødt lys. Dermed skades øyet likevel, sier Hillestad.

Forskere på Svalbard

Den store interessen som er for totale solformørkelser, kommer først og fremst av at det er et spesielt fenomen.

— Solformørkelser har i grunnen utspilt sin rolle i astronomisk sammenheng, sier Bruvold, som forteller at solformørkelser tidligere kunne være bekreftelser på for eksempel at store masser krummer rommet og dermed bøyer lys.

— Med romsonder som observerer sola kontinuerlig med ulike instrumenter og ser på ulike deler av sola, har solformørkelser mistet vitenskapelig interesse, sier hun.

Totalt regner vi med at cirka 8000 mennesker vil komme til Færøyene.

Men noen observasjoner fra forskere vil det bli fredag, ifølge Pål Brekke.

— Forskere ønsker å gjøre observasjon på Svalbard i løpet av solformørkelsen. Det utføres vitenskapelig forskning under totale formørkelser. Det finnes en infrastruktur på Svalbard, med nordlysobservatorium, geodetisk observatorium, radioantenner for nedlesning fra satellitt, flere radarer og så videre. Noe av dette kan brukes til solobservasjon, sier Brekke.

Også Færøyene ser det ut til å få en del besøkende fredag.

— Totalt regner vi med at cirka 8000 mennesker vil komme til Færøyene for observere den totale solformørkelsen. En stor del vil være på cruiseskip nord for øyene, sier Tórstein Christiansen, som er koordinator for nettsiden solareclipse.fo.

- Utrolig flotte opplevelser

For amatørastronomer og andre skuelystne ligger det an til en flott naturopplevelse, dersom været gjør det mulig å se formørkelsen - med riktig utstyr.

— Jeg har selv opplevd to totale, én i overskyet og én i klart vær, og en ringformet solformørkelse. Det er utrolig flotte opplevelser, særlig sett med øynene. Det er også spennende å fotografere, sier Hillestad, som forteller hvor det er best å se solformørkelsen:

— Beste plass er derfor i teorien ute i Nord-Atlanteren og på Færøyene og Svalbard. Dessverre befinner mye av «stien» seg i områder som er vanskelig tilgjengelige og som dessuten har mye dårlig vær. Sånn er det bare - vi må bare gjøre det beste ut av det og håpe på godt vær.