— Jeg var redd for ham. Han sa at hvis jeg ikke gjorde dette, skulle jeg få problemer på skolen, sa den nå tidligere kameraten i Kristiansand tingrett mandag

I oktober i fjor ble en 21-åring fra Kristiansand dømt til seks måneders fengsel, hvorav 60 dager betinget, blant annet for vold mot to unge kvinner.

Da saken var oppe i retten, nektet mannen straffskyld for volden. Fra vitneboksen fikk han støtte fra en kamerat (19).

Ifølge den nye tiltalen ble kameraten presset til å fortelle at han hadde vært vitne til hendelsene, og at kvinnene hadde provosert fram volden ved å angripe først. I virkeligheten hadde han ikke sett noe.

- Betalte 5000

Foran dommeren mandag la 21-åringen alle kortene på bordet og erkjente straffskyld for medvirkning til kameratens falske forklaring.

— Det var helt feil av meg å gjøre dette, sa mannen.

Tiltalte nektet for å ha vært aggressiv mot kameraten, men medga at han likevel kunne ha følt seg truet.

19-åringen hadde kviet seg for å stille som vitne, men gikk likevel med på dette mot 5000 kroner, hevdet 21-åringen.

— Nei, det stemmer ikke. Jeg fikk ikke noe for dette, svarte kameraten.

Tok ikke hensyn

Da kristiansanderen ble dømt for volden, tok ikke retten hensyn til vitneforklaringen.

De undret seg over at 19-åringen ikke hadde tatt kontakt med politiet for å forklare seg om det han hadde sett, og at han lot seg først innstevne som vitne kun tre dager før saken kom opp.

I det ene av tilfellene ble 21-åringen dømt for å ha slått en kvinne to ganger i ansiktet under arrangementet Sommer på Torvet i juni 2012. Han hevdet at kvinnen fremsto som «innpåsliten og klengete», og at hun rev i stykker skjorten hans og påførte ham kloremerker. I en «ren refleksbevegelse» slo han et slag bak seg.

Det andre tilfellet gjaldt en kvinne han hadde et motsetningsforhold til. Igjen hevdet mannen at han ble provosert av kvinnen med ukvemsord og et slag, og at han deretter slo henne en gang utenfor utestedet Spot i Kristiansand i september 2012. Han ble dømt for å ha slått henne to ganger i ansiktet.

Skulle forklare seg på nytt

Mannen anket, og lagmannsretten sa ja til å behandle den ene av voldshendelsene.

19-åringen skulle igjen ha stilt opp for sin kamerat som vitne, men begynte å krangel med ham om en bil. I februar i fjor ble han sparket ned og dyttet av 21-åringen.

Deretter gikk 19-åringen til politiet og innrømmet å ha vitnet falskt. I sommer ble han dømt til samfunnsstraff i 36 timer.

- Dobbeltkrenkelse

Aktor, politiadvokat Jørgen Henriksen, mener 21-åringen bør dømmes til 45 dagers ubetinget fengsel. Han trekker blant annet fram at kvinnene som ble utsatt for volden, også ble anklaget for å ha forårsaket situasjonen.

— Det er en form for dobbeltkrenkelse, sa Henriksen i retten mandag.

21-åringen skal også dømmes for angrepet på sin kamerat.

Forsvareren, Carl Henning Leknesund, mener retten må anse klienten på mildeste måte.