Furuly drives av Bufetat Agder behandling ungdom. Avdelingsleder Hans Petter Farestad er veldig lettet over at det ikke gikk verre da en av beboerne i natt tente på i dusjen. Vedkommende var på skjermet avdeling for seg selv da brannen brøt ut ved 02-tiden natt til lørdag.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, er det en mindreårig gutt fra en annen region i landet som var involvert i nattens hendelse.

Ikke hverdagskost

Farestad føler ikke at brannen veldig dramatisk. Han understreker at en brann ikke er hverdagskost hos Furuly, men at det er første gang de har en brann.

Hans Petter Farestad, avdelingsleder ved Furuly, sier beboerne er plassert hos dem etter bruk av tvangsparagrafen i barnevernsloven. Foto: ARKIVFOTO: Roar Greipsland

— Ungdom på Furuly er plassert der etter tvangsparagrafen i barnevernsloven. Brannen skjedde i den enheten som kun er for en person, sier Farestad.- Her har vedkommende satt fyr på noen håndklær i dusjen og så gått ut av rommet. Han gikk tilbake til sitt eget rom. Da brannalarmen ble utløst, gikk personalet inn til beboerne og pratet med han, legger han til.

En sjekk viste at det ikke var brann på guttens rom, men at det derimot brant på badet. Gutten erkjente å ha tent på inne på badet.

Innen brannvesenet kom til stedet, hadde personalet fått slukket brannen via et brannslukningsapparat.

— Bortsett fra røyk på badet, og noe som var spredd via ventilasjonsapparatet, var det ikke noe større med røyk. Brannvesenet sjekket området, luftet godt og etter en time kunne de øvrige beboerne flytte inn igjen på sine rom, opplyser Farestad.

Alvorlig

Vedkommende som tente på badet, fikk ifølge avdelingslederen overnatte på et annet rom.

— Det var alvorlig når alt sto på, men god, rask og riktig innsats fra personalet gjorde at dette gikk bra. For brannen kunne ha utviklet seg ettersom baderommet var lite. Vi har heldigvis ikke hatt noen slike tilfeller fra før, men de andre beboerne tok alt veldig rolig. Personalet snakket med ungdommene, og etterpå følte de at det var greit å legge seg, sier Farestad.

— Unggutten bodde fra før på en skjermet enhet. I tillegg til å ha fokus på de andre ungdommene på Furuly, kommer vi også til å ha fokus på videre oppfølging av gutten, fortsetter han.

Landsdekkende

Per i dag har Furuly de plass til fem personer. Det var fire beboere ved institusjonen da brannen oppstod.

— Furuly er landsdekkende i forhold til alvorlig adferdsproblematikk og rus. Vi får inn ungdommer fra hele Norge. Vår målgruppe er fra 13 til 18 år og de kan være her i inntil ett år, forteller han.