Avfallsanlegget Maren må ha bygd renseanlegg mot sigevann innen neste sommer for å unngå tvangsmulkt.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

— Sigevann fra avfallsdeponier kan inneholde betydelige mengder miljøgifter. Kravene til rensing er skjerpet av den grunn, sier sjefingeniør Thore Egeland i miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Er ikke et renseanlegg ferdig innen neste sommer, vanker det 1000 kroner i dagbøter for Maren, som drifter avfallsanlegget i Mandal.

Det meste av dagens restavfall blir kjørt til Returkrafts anlegg på Langemyr. Men fortsatt ligger en kjempemengde med gammelt avfall på deponiet på Brennevinsmyra i Mandal, der Marens avfallsanlegg ligger.

Aske

I tillegg blir det kjørt på med avfall som ikke lar seg brenne.

— Det er for eksempel takstein, betong og porselen. Dessuten havner aske fra forbrenningen til Returkraft blant annet her, sier Egeland.

Regnvannet som siger gjennom deponiet tar med seg tungmetaller, organiske miljøgifter og næringssalter som fraktes gjennom grunnen og havner i havet.

Nå har miljødirektoratet strammet inn kravene

— Tidligere ble dette sigevannet ikke renset noen steder, men nå har miljødirektoratet strammet inn kravene, sier Egeland.

Planlegging

Daglig leder på Maren, Alf Gottfred Møll, sier at de nå er i gang med planleggingen av renseanlegget.

— Jeg har ikke dårlig samvittighet for at anlegget ikke står her, selv om kravet kom for fem år siden. Vi har tatt prøver ute i fjorden ved Brennevinsmyra, men det ga ikke utslag på utslipp fra vårt deponi. Så jeg føler vel dette er mer en paragraf av et pålegg enn reell nytte, sier Møll. Men renseanlegg skal de få opp. og det anslås å koste tre-fire millioner kroner.

Gammelt avfall

Møll sier at deponiet de fortsatt har inneholder det gamle avfallet fra tida før avfall ble levert til Returkraft. Dette brytes nå langsomt ned.

— Med renseanlegget vi får, vil vi kunne ta imot enda mer forurenset avfall til deponiet, som for eksempel gips. Det betyr økte inntekter for oss, sier han.

Det er i dag tre aktive avfallsdeponi i Vest-Agder: Brennevinsmyra i Mandal, Skjoldnes i Farsund og Støleheia i Kristiansand.

Derfor har også Skjoldnes fått pålegg om å bygge

— Av disse er det kun Støleheia som har renseanlegg. Derfor har også Skjoldnes fått pålegg om å bygge, sier Egeland.

Analyser

Bakgrunnen for kravene om rensing av sigevannet er at Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) sammenstilte og analyserte data for 130 deponier i perioden 2006 til 2010, blant dem mange nedlagte.

— Dette prosjektet har vist at det er behov for mer kunnskap om sigevannets innhold av miljøgifter, særlig om de organiske miljøgiftene som er kommet i myndighetenes søkelys de siste årene. I dag overvåkes sigevannet for et begrenset antall av disse, sier Ellen Hambro, direktør for Klif.

Hun sier at fordi utslipp fra deponier fortsatt vil fortsette i mange år.

— Derfor vil selv små årlige utslipp bli alvorlige. Det er derfor viktig å stadig gjennomføre tiltak som reduserer utslippene av miljøgifter i sigevannet, sier hun.