Slik så hytta på Stavskar ut før Frank-Werner Unsgaard og Terje With Andersen begynte å grave. Foto: Frank-Werner Unsgaard
Denne pipa tilhører hytta på Bossbu, ei hytte med 18 sengeplasser. Foto: Frank-Werner Unsgaard
Slik så Bossbu-hytta ut da Unsgaard og With-Andersen ankom. Foto: Frank-Werner Unsgaard

— Det er jo ganske vilt. Det er så vilt at det er gøy. Det er sjelden at man opplever slikt, sier Frank-Werner Unsgaard.

Slik så hytta på Stavskar ut før Frank-Werner Unsgaard og Terje With Andersen begynte å grave. Foto: Frank-Werner Unsgaard

Sammen med Terje With Andersen tok Unsgaard nylig turen innover i Setesdalsheiene for å sjekke tilstanden til to av Den Norske Turistforening Sør (DNT Sør) sine hytter i Valle i Setesdal, Stavskar og Bossbu.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Måkejobb

De to turkameratene ble møtt med massive snømengder.

— På Stavskar brukte vi to timer bare på å skuffe fram inngangsdøra. Det var fire meter snø ned til dørterskelen, forteller 50-åringen.

Etter at inngangsdør og rømningsveier var måkt frie for snø, tok det imidlertid bare ett døgn før alt var føyket til igjen.

Må grave seg inn

Fjellpatruljen i Setesdal har sjekket tilstanden til hyttene til DNT Sør. De fleste hyttene er synlige i landskapet, men besøkende må være forberedt på å grave seg inn til hoveddørene.

Denne pipa tilhører hytta på Bossbu, ei hytte med hytte med 18 sengeplasser. Foto: Frank-Werner Unsgaard

— Jeg har opplevd mye snø, men ikke i disse mengdene. På Bossbu og Stavskar er det så store snømengder på takene at man må være obs på sikkerheten når man bor i hytta, med tanke på hva hyttekonstruksjonen tåler. Det er også viktig å tenke på alternative rømningsveier hvis det skulle oppstå en brann, understreker Kaasa.

Slik så Bossbu-hytta ut da Unsgaard og With-Andersen ankom. Foto: Frank-Werner Unsgaard

Det skal være mulig å komme seg inn i de fleste hyttene, særlig på dem det allerede har vært folk på, der det har blitt bedrevet snøskuffing.

Krever ekstra forberedelser

Driftslederen sier at denne vinteren har vært helt spesielt. Merkingen av løypene ble utsatt en måned på grunn av de store snømengdene og mye vind. Nå ser hun fram til påsketrafikk på DNT Sør sine hytter.

— Man bør være fjellvant hvis man skal besøke enkelte av hyttene våre. Man bør ikke legge ut på tur uten å være ekstra godt forberedt. Før man setter kursen mot fjellet, bør man ha informasjon om forholdene på hytta man skal til. Folk bør derfor følge med på hjemmesidene våre og kontakte oss før de legger ut på skitur, sier hun.

— Fine skiforhold

Frank-Werner Unsgaard anbefaler folk å sette kursen mot turisthyttene i Setesdal, selv om mange av hyttene er nedsnødde.

— Det er flotte skiforhold. Snøen er godt pakket, med flott feste. Når det gjelder skuffing av hyttene, går det jo an å se på det som noe som er gøy, påpeker Unsgaard.

— Folk må ha med spade og være forberedt på litt graving, poengterer den turglade kristiansanderen.

DNT Sør har årlig mellom 8000 og 9000 overnattingsdøgn på sine hytter. Rundt 20 prosent av belegget er om vinteren.