Her tas luften ned, helt uten hjelpemidler, og inn i skolens mange rom gjennom kulverter i kjelleren. Foto: Henrik Ihme
Her er Oddemarka-rektor Rune Heggdal foran en av de lange kulvertene som ligger under Oddemarka skole, og som fører uteluft inn i klasserommene. Foto: Henrik Ihme
Heggdal tar med Fædrelandsvennen ned i skolens kjeller. Lange betongkorridorer, eller kulverter, strekker seg under grunnen, med lange sjakter opp som leder inn i klasserommene. Heggdal forklarer at luften ledes inn fra utsiden, uten noen videre regulering av luftinnstrømmingen. - Om sommeren strømmer varm luft inn, uten mulighet for å kjøle luften ned. Det kan bli veldig varmt. Foto: Henrik Ihme

— Vi har slitt med inneklimaet siden skolen var ny, bekrefter ungdomsskolerektor Rune Heggdal til Fædrelandsvennen.

Da skolen på Lund åpnet i 2002, var det med et splitter nytt ventilasjonssystem, der korridorer under skolen på naturlig vis fører luften inn i klasserommene.

Oddemarka-rektor Rune Heggdal sier at skolen før nyttår skiftet ut 500 pulter, etter at elever som satt i trekken fra ventilasjonen ble syke. Elever og ansatte sliter også med dårlig luftkvalitet. Foto: Henrik Ihme

Rundt samme tid åpnet også de nye skolene Karuss og Holte dørene — med det samme ventilasjonssystemet.På Karuss må kommunen nå ut med rundt 30 millioner i 2016/2017 for å bytte hele ventilasjonssystemet, etter pålegg fra Arbeidstilsynet. Og på Holte i Randesund kan det samme bli aktuelt i forbindelse med en utvidelse om noen år.

- Vi prøver å lufte ut

På Oddemarka foreligger det foreløpig ingen planer. Imens klager elevene over tung luft og hodepine, slik de har gjort i mange år.

— Vi har prøvd å lufte i friminuttene, men da har det blitt for kaldt i klasserommene, sier Rune Heggdal oppgitt.

- Hva synes du om at det er slik ?

Rektor Rune Heggdal sier at han ble overrasket da han første gang gikk ned og fikk se det store ventilasjonsanlegget som ligger under skolen. Foto: Henrik Ihme

— Det kan føre til helseplager for elever og ansatte, så det er ikke bra i det hele tatt. Det er helt uakseptabelt at folk blir syke.Det samme sier rektor på Holte, Merete Birkeland.

— Ventilasjonen har ikke virket. Det er kaldt om vinteren, og varmt om sommeren, og elevene får vondt i hodet.

Politisk vind

Seniorrådgiver i Oppvekstdirektørens stab, Svein Tore Kvernes, bekrefter problemene.

— Disse skolene ble bygd med naturlig ventilasjon i begynnelsen av 2000-tallet etter politisk vedtak. Det var en politisk vind den gangen for at naturlig ventilasjon skapte bedre inneklima. Ventilasjonen skulle følge naturlige prinsipper og være helsefremmende, så hensikten var ideell, sier Kvernes.

Arbeidstilsynet var ikke nådige mot Karuss skole. Foto: Arkivfoto

Men da Karuss skole fikk besøk av Arbeidstilsynet i 2013, var de ikke nådige. Som Fædrelandsvennen skrev i 2013, må kommunen punge ut 30 millioner for å utbedre problemene ved skolen som sto ferdig i 2001.— Holte og Oddemarka var ikke med, men Karuss fikk pålegg, og det er allerede satt av ca. 30 millioner kroner i budsjettet for å skifte hele ventilasjonssystemet.

Kvernes sier at alle tre skolene i dag har problemer med dårlig inneluft.

— Med Oddemarka var det litt fram og tilbake, hvor skoleledelsen den gang ikke var enige i det konseptet som skoledirektøren ønsket. Politikerne gikk så inn for løsningen som blant annet også innebar naturlig ventilasjon, slik skolen selv ønsket.

— Men det var lite forskningsmessig dokumentasjon som forelå, og det var diskusjoner rundt dette, sier Kvernes.

Byttet pulter

På Oddemarka ble det nylig avdekket at enkelte elever ble sittende i trekken inne i klasserommene. En direkte konsekvens var at skolen måtte bytte ut alle pultene.

Her kommer luften inn i et av klasserommene, og elever som tidligere måtte sitte foran inntaket satt midt i trekken. Det satte kommunens helsevern en stopper for. Foto: Henrik Ihme

— Elever ble syke, og vi fikk pålegg fra Miljørettet helsevern om å rette dette. Det var ikke bra for helsen, sier Rune Heggdal.Dermed ble 500 pulter byttet til varianter av halv størrelse, til en prislapp på 500.000 kroner.

— Men vi får fortsatt klager på inneklimaet, så vi trenger ytterligere tiltak, sier Heggdal, og legger til at skolen er i dialog med hms-avdelingen i kommunen om flere målinger.

— Tidligere målinger har vist at vi nærmer oss grensen for hva som er akseptabelt.

Trøtt og sliten

Fau-leder ved Oddemarka, Ingvild Ness, sier at inneklimaproblemene diskuteres på møtene.

— Vi hører mye fra elevenes foreldre, og fra elever direkte, om at de blir trøtte, sliten og får hodepine.

Om målingene sier hun dette:

— Selv om målingen har vist at luften er innenfor grenseverdiene, så mener vi at målingene må gjøres om vinterhalvåret når det er kaldt og fuktig.

— Vi ønsker også å få byttet ut systemet, men jeg tror ikke kommunen vil ta tak i det nå. Men det er rart at dette ble valgt i stor skala uten at det ble testet ordentlig ut, sier hun.

- Ikke bygget slik før eller siden

Prosjekteringslederen for Oddemarka sier at et hybrid ventilasjonssystem ble valgt etter vedtak fra politikerne.

Det er teknisk direktør i Kruse Smith, Trond Olav Stupstad, som var prosjekteringsleder den gang.

— Vi tilbød også pris på et konvensjonelt ventilasjonssystem, men politikerne ønsket et system med naturlig oppdrift, med litt hjelp fra vifter, sier han til Fædrelandsvennen.

— Da jeg besøkte skolen i reklamasjonsperioden i ettertid, var alle fornøyd med ventilasjonen. Så det overrasker meg at luften ikke er god, sier han.

Stupstad sier at det var liten prisdifferanse mellom de to systemene de kunne tilby.

— Men vi besvarte oppdraget slik det var bestilt. Dette var litt i vinden da, og politikerne kom hjem etter befaring i utlandet med glød og ville teste dette ut.

— Men vi har ikke bygd et slikt system før eller siden, så vidt jeg vet.