OSLO: – Hasj er fortsatt det mest utbredte festivaldopet, men vi pågriper stadig flere med amfetamin og piller på festivaler, sier fungerende stasjonssjef i Kristiansand, Geir Hansen, ved Agder politidistrikt. Under Hovefestivalen i Arendal ble omtrent 30 personer tatt for besittelse eller bruk av narkotika. I år ble det høyeste pillebeslaget på Hove gjort da en person ble pågrepet med ni ecstasytabletter.

SE OGSÅ: Rolig for politiet under Quart

Piller i sentrum

Politiet i Kristiansand sliter med bemanningen og har ikke brukt politihunder på Quartfestivalen i år. Der foreligger det foreløpig åtte narkoanmeldelser fra de tre første dagene.

– Antall beslag holder seg på et stabilt nivå, og vi opplever at arrangørene er samarbeidsvillige. Men festivaler som arrangeres i byene er mer utsatt for amfetamin, ecstasy og andre piller enn festivaler som arrangeres i utkantstrøkene. I sentrumsområdene er tilgangen større, sier Asbjørn Røed, leder for narkotikaavsnittet i Arendal.

Høy oppdagelsesrisiko

Åtte til ti spanere patruljerte på Hovefestivalen i år sammen med tre politihunder.

– Sammenlignet med andre land, tror jeg oppdagelsesrisikoen er høyere ved norske festivaler enn ved utenlandske, sier Røed.

– Festivalområdene er en debutarena for ungdom. Vi vet at unge helt ned i 15-års alderen tester, sier generalsekretær Marius Helland Sjømæling i Ungdom mot narkotika. Også han kan fortelle at sterkere stoffer er på vei tilbake til festivalområdene.

– Ecstasyen blomstrer. Ikke bare på festivaler, men generelt.

Helland Sjømæling forteller at utviklingen siden 2005 er at stadig færre unge mellom 15 og 20 år tester hasj. Likevel ber han foreldre ta forholdsregler.

– Jeg ville aldri ha sendt en mindreårig på festival, verken i Norge eller utlandet, sier Marius Helland Sjømæling.