I går ble det innkalt til ekstraordinært styremøte i Helse Sør-Øst neste torsdag på grunn av den dramatisk dårlige økonomien. I et brev skrevet i slutten av juni foreslår administrerende direktør Bente Mikkelsen en rekke områder det bør strammes inn på hos alle helseforetakene i Helse Sør-Øst:

• Stopp/utsettelse av prosjekter (herunder også forskningsprosjekter, investeringsprosjekter m.m.)

• Begrense kostnader til kurs/konferanser til et minimum. Unntak er tiltak som:

— er ledd i medarbeideres nødvendige spesialistutdanning

— er nødvendige for å sikre driftsrelaterte sertifikater og autorisasjoner

— gjelder programmer som medarbeidere allerede er deltakere i

• stoppe/utsette reiser og bruk av eksterne lokaler samt bruke egne matleveranser

• Utsettelse av ikke igangsatte vedlikeholdsprosjekter

• Redusere og eventuelt stoppe bruk av konsulenttjenester der dette er mulig

• Skjerpe og tydeliggjøre fullmaktsregimet for bruk av innleie, overtid og ekstrahjelp og sikre at det er samsvar mellom ansvar og myndighet

• Stoppe/utsette innkjøp og skjerpe kontroll med innkjøp over angitte beløpsgrenser

• Sikre nødvendig tilpasning av bemanning til lavere aktivitetsutvikling

• Sikre at alle sommervikariater har en sluttdato, og at disse avsluttes i tråd med fastsatt dato.

• Vurdere og iverksette styrt og selektiv ansettelsesstopp i 2. halvår

Verst i klassen

En egen innsatsgruppe har siden den gang jobbet sammen med de tre helseforetakene som ligger dårligst an økonomisk for å finne nye kostnadsreduserende tiltak. Resultatet ble presentert 8. og 9. juli.

Bente Mikkelsen mener det er helt nødvendig at dette arbeidet videreføres gjennom sommeren.

«Den økonomiske utviklingen i de tre helseforetakene så langt i 2009 er alvorlig, og det er helt nødvendig at det nå gjøres et krafttak for å snu denne utviklingen (…) Det er viktig å holde fast ved at det er tatt en rekke beslutninger og lagt et løp gjennom omstillingsprogrammet som skal gi en bærekraftig drift på lang sikt og at beslutninger for 2009 er tatt og vil bli tatt i forankrede prosesser som vil sikre god gjennomføring. Målet er at helseforetakene i regionen skal komme i en situasjon der en har rom for investeringer, forskning og utviklingsarbeid slik at det kan utvikles en enda bedre tjeneste for pasientene,» skriver Mikkelsen i et brev sendt 10. juli til administrerende direktører ved Sykehuset Innlandet, Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus.

Samlet hadde de tre nevnte foretakene, samt Sykehuset i Vestfold, per juni et negativt budsjettavvik på 269 millioner kroner.

Trolig tiltak også på Sørlandet

Selv om Sørlandet sykehus ikke ligger like dårlig an resultatmessig, må det sannsynligvis strammes inn mye også her.

«Det er et ufravikelig krav at regionen skal drive i økonomisk balanse. Styret for Helse Sør-Øst RHF har lagt til grunn at hele foretaksgruppen må bidra for å nå målene. Det betyr at helseforetak som så langt har kontroll med sin økonomiske situasjon, også bør forbedre sitt resultat, noe som vil gi de aktuelle helseforetakene økt handlingsrom i 2010, samtidig som det vil gi viktig bidrag til at foretaksgruppen samlet når resultatkravet. Flere foretak arbeider nå med å bedre sitt resultat,» er blant Bente Mikkelsens konklusjoner i saksframlegget før styremøtet.

Du kan lese saksdokumentene her.