LYNGDAL: — Dette var jo surt, men arbeidsgiveren vår vil betale disse bøtene. Det bruker å gå på firmaet når bøtene ikke er for store eller det blir for mange av dem. Selv har jeg ikke fått noen fartsbot på to år nå.

Det sier sjåføren i et firma på Østlandet, som i går morges ble vinket inn på rasteplassen ved Lenefjorden. Bak ham står kollegaen i samme firma parkert. Både lastebilen med anleggsmaskin på planet og henger på slep og den store varebilen med campingvogn ble målt til 76 kilometer i timen i 60-sonen.

Den ene av sjåførene mener sjansene for å bli tatt i fartskontroll er minimal, selv for dem som kjører de samme strekningene jevnlig.

Nekter å svare

Arbeidsgiveren til de to bøtelagte sjåførene ville i går verken bekrefte eller avkrefte om firmaet har som praksis å betale bøter for sine ansatte.

— Dersom du våger å skrive om vårt firma eller trykke bilder av noen av bilene kommer jeg til å saksøke både deg og avisen, var hans kommentar.

Politibetjent Torbjørn Abusdal i UP sier at han har hørt om tilfeller der sjåfører får dekket fartsbøtene sine av arbeidsgivere, men han har ingen formening om hvor utbredt dette er.

— Sjåførene blir i alle fall ikke kvitt prikkene de får i førerkortet, sier han.

- Betaler ikke

Frank Ilebekk, som eier 10 lastebiler tilknyttet Vennesla Transportsentral, sier han aldri ville ha betalt fartsbøter for sine sjåfører, og tviler på at dette gjøres i nevneverdig grad.

Det samme sier fylkesleder Kjell N. Nilsen i Norges Lastebileier Forbund (NLF).

Han er ellers kritisk til at UP holder kontroller der det er mest praktisk for dem og ikke der det skjer flest ulykker.

— At det ikke har skjedd alvorlige ulykker langs Lenefjorden etter at fartsgrensen ble satt ned til 60 kilometer i timen tror jeg har mer å gjøre med at asfalten ble frest ned, slik at det ikke lenger er glatt og sleipt ved våt veibane, sier Kjell N. Nilsen.

Fem førerkort

I går hadde UP fartskontroll på E 39 ved Lenefjorden fra klokken 06.00 om morgenen til 12.30. I løpet av disse timene ble 32 vinket inn til siden. Hele fem personer ble anmeldt og fratatt førerkortet på stedet. 27 slapp unna med noen tusenlapper i forelegg og én til to prikker i førerkortet.

— Jeg hadde vært oppe halve natten med sykt barn og forsov meg til jobben i Mandal. Derfor gikk det altfor fort, sier en 46-åring fra Lyngdal.

Med en fart på 99 kilometer i timen fikk han bare lov til å kjøre bilen til jobb og parkere den hjemme etter arbeidsdagens slutt.

I en to timer lang kontroll kvelden før langs Lenefjorden, tok UP 25 fartssyndere, hvorav tre mistet førerkortet.

Overrasket

— Jeg hadde faktisk trodd at antall fartssyndere ville gått ned etter all fokus på hvor ulykkesutsatt denne veistrekningen er. Det er jo heller ingen hemmelighet at vi har hatt mange kontroller langs Lenefjorden den senere tid, sier politibetjent Bjørn Breilid i UP.

GA GASS: Det var flere tyngre kjøretøyer blant de som i går ble vinket inn av politiet etter å ha kjørt for fort langs den ulykkesbelastede strekningen langs Lenefjorden. (Foto: Torbjørn Witzøe)