LYNGDAL: — Herlig! Dette har vi ventet på så lenge, gliste butikksjef Knut Sagstad på Kiwi i Alleen senter.

Da Fædrelandsvennen ankom rett etter klokken 10 hadde han akkurat gjort plass til pallene. Med sitt bredeste smil trillet han inn tre paller - to med øl og én med cider.

Med 16 mot 13 stemmer vedtok kommunestyret at ølmonopolet skal oppheves. Høyre, Frp og deler av Venstre sørget for at det skjedde, mens Ap, KrF, Sp og SV ville ha fortsatt monopol.

Sagstad er selv høyrerepresentant i kommunestyret, og var selvsagt inhabil. Men da han skjønte at nå ble det øl i butikken hans, bestilte han fra tilhørerplass drikkevarene på direkten.

KJAPT UTE

Og bryggeriene var uhyre kjapt ute. I løpet av formiddagen hadde alle butikker fått øl.

— Allerede i forrige uke tok vi alkoholprøven for å få bevilling, sier Sagstad mens han flerrer av plasten.

Kundene går smilende forbi, alle som én er fornøyde. Men de vil ikke ha noe bilde og navn i avisa:

  • Er du gal? Tenk om tantebarna skulle se meg i avisa som førstemann til kjøpe øl, sier en dame. Og det er tydelig at hun heller ikke vil at resten av bygda skal se det. Men hun synes det er flott med øl i butikk.

PÅ TIDE

Sigbjørn Nedland stanser ved ølpallen, og sier at det er på tide at Lyngdal fikk øl i butikk. Han skal ikke ha noe øl, men spør likevel butikksjefen om prisen. Men det vet ikke Sagstad! Så han må løpe til kassa for å sjekke.

For Kiwi Lyngdal betyr ølutslaget et kraftig oppsving i omsetningen - minst seks prosent, anslår Sagstad. - I tillegg kommer alt det andre folk kjøper når de først er innenfor, sier han. I kroner vil omsetningen øke med flere millioner kroner, penger som skal brukes til flere ansatte og utvidelser av butikken.

Fordi butikken hans ligger så tett på E39 håper han nå å få stanset flere bilister som skal ha øl. - I årenes løp har vi ofte blitt skjelt ut av folk som er sinte fordi vi ikke har hatt øl, sier han.

Han reagerer på at flere politikere har argumentert for kommunen fortsatt skulle ha ølutsalg fordi overskuddet derfra har gått til lag og foreninger.

— Et slikt argument har ingenting i en alkoholdebatt å gjøre, sier Sagstad som minner om at hans butikk fortsatt skal gi penger til lag og foreninger - rundt 30.000 kroner i året.