ARENDAL: Samtlige av de fire er tilknyttet stiftelsen Tiltaksgruppen, som driver Lundaas Bofellesskap på Bjorbekk. Etter det fvn.no forstår, bodde flere av ungdommene ved Lundaas, som ligger få kilometer unna ulykkesstedet.

En 17 år gammel gutt, som ifølge politiet kjørte bilen i natt, disponerte bilen som «mekkebil».

Les også: Ungdommer alvorlig skadet etter ulykke

Før ulykken ble bilen påsatt falske skilter.

— Bilen tilhørte institusjonen. Føreren har hatt den til mekking, og bilen var uregistrert. Den ble tyvlånt, sier etterforskningsleder Jens Martin Reiersølmoen ved Arendal politistasjon til fvn.no.

Satt fastklemt

Ulykken skjedde ved Hammeren bro mellom Natvig og Asdal i 02.30-tiden i natt. I det kraftige sammenstøtet med autovernet på broen, ble to 17 år gamle gutter og en 17 år gammel jente alvorlig skadet. Tilstanden deres var onsdag formiddag stabil, og ikke livstruende. Etter det fvn.no kjenner til, dreier det seg i hovedsak om bruddskader.

— De tre 17-åringene satt fastklemt i bilen. Tilstanden er mest alvorlig for de to guttene, sier Reiersølmoen.

Den ene av guttene var fortsatt bevisstløs onsdag ettermiddag. En 14 år gammel jente, som ble funnet liggende i veibanen, kom fra ulykken med lettere skader.

Ifølge politiet er det nærliggende å tro at jentene satt bak i bilen. Det er foreløpig uklart hvor lenge ungdommene har kjørt rundt i bilen før ulykken.

— Det vet vi ikke, siden vi ikke har fått avhørt dem, sier etterforskningslederen.

«Mekkeprosjekt»

Den uregistrerte bilen ble brukt til et «mekkeprosjekt» i regi av Tiltaksgruppen.

— Tiltaksgruppen har hatt prosjektet. Men bilen var uregistrert, og det er ikke slik at føreren har fått tak i nøkler og stukket av med en institusjonsbil. Da hadde det vært en rutinesvikt, sier fungerende daglig leder i Tiltaksgruppen, Runar Tveten, til fvn.no.

— Disponerte han nøklene til bilen?

— Det er et forhold vi foreløpig ikke har klart å finne ut av, sier Tveten.

Krimteknikere fra politiet og biltilsynet foretok tekniske undersøkelser på ulykkesstedet natt til onsdag. Politiet har mistanke om at det er holdt høy fart før utforkjøringen, men kan foreløpig ikke si noe om hva hastigheten var. Det er tatt blodprøve av føreren.

- Sjeleglade

  • På stedet var det om lag hundre meter med bremse- og skrensepor. Men det vil nok ta litt tid før vi får konklusjonen fra de tekniske undersøkelsene, medgir Reiersølmoen.

UNDERSØKELSER: Krimteknikere og biltilsynet foretok tekniske undersøkelser på ulykkesstedet i natt. (Foto: Ernest Boswarva) Ingen av de skadede ungdommene er opprinnelig fra Sørlandet. En av guttene og den 14 år gamle jenta er fra Stavanger, mens de to andre er fra Oslo og Østfold. Ansatte ved barnevernsinstitusjonen i Arendal var i dag sjokkert over hva som hadde skjedd.

— Vi må være sjeleglade for at det ikke gikk liv. Men dette er alvorlig, og alle er preget. Fokus nå er å ta vare på ungdommene ved institusjonen, og gi omsorg til dem på sykehuset. Vi har hatt folk på sykehuset siden klokken 05 i natt, og vil ha det i flere dager framover, sier fungerende daglig leder i Tiltaksgruppen, Runar Tveten, til fvn.no.

Hva ungdommene har gjort i tiden før ulykken, og hvorfor de tok av sted med bilen, er foreløpig ukjent for institusjonsledelsen.

— Han som kjørte bilen har vi foreløpig ikke fått snakket med. Vi har heller ikke prioritert å få vite noe om hendelsesforløpet, sier Tveten.

— Har det vært en rutinesvikt ved institusjonen?

— Ikke slik som vi ser det nå, men vi skal gå gjennom alle forhold som vi kjenner så langt.

Ingen vitner

Det var et dramatisk syn som møtte utrykningspersonellet fra politiet, brannvesenet og ambulansen da de ankom stedet. I det kraftige sammenstøtet med autovernet, var bilen gjort nærmest ugjenkjennelig.

Deler fra bilen, deriblant forsetene, lå flere meter unna.

— Bilen var totalvrak, og vel så det. Det er utrolig at alle kom fra ulykken med livet i behold. Det kunne gått verre. Vi har vært borti mange trafikkulykker med mindre materielle skader som har vært dødsulykker, sier etterforskningsleder Reiersølmoen.

Ifølge politiet var det ingen vitner til utforkjøringen.

— Det kom folk til ulykkesstedet kort tid etterpå. Men det var ikke vitner til selve ulykken, så langt vi kjenner til. Foreløpig er ingen avhørt om hendelsen, sier etterforskningslederen.

UGJENKJENNELIG: — Det er utrolig at alle kom fra ulykken med livet i behold, sier etterforskningsleder Jens Martin Reiersølmoen. (Foto: Ernest Boswarva)