KRISTIANSAND: Fylkeslegen i Vest-Agder har konkludert med at legen sin praksis ikke har vært faglig forsvarlig. De har nå sendt saken videre til Statens helsetilsyn som kan bestemme at mannen ikke lenger kan praktisere som lege.

— De har mulighet til å frata han sin autorisasjon eller de kan bestemme at han mister retten til å foreskrive A og B-preparater for en periode, sier fungerende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen.

De såkalte A- og B preparatene er en fellesbetegnelse på vanedannende medikamenter. De omfatter blant annet morfin, valium, paralgin forte og sovemedisin.

Avhengighet.

Legen jobber ved et legekontor i Vest-Agder. Det var en lege ved et annet kontor i fylket som tipset fylkeslegen om det som kunne være en altfor slepphendt lege.

Fylkeslegen gikk derfor gjennom journalen til 12 av legens pasienter og konkluderer med at praksisen hans ikke følger helsetilsynets anbefalinger. Ifølge fylkeslegen har han blant annet gitt piller til pasienter som allerede hadde et avhengighetsproblem. I tillegg har de fått medisinene over et altfor langt tidsrom.

På denne måten kan legen ha bidratt til både å skape et avhengighetsproblem eller bidratt til å opprettholde det.

Hagerup-Jenssen synes saken er alvorlig.

— Når vi sender en sak over til Helsetilsynet, vil det si at vi ser alvorlig på den, sier hun.

Brysomme pasienter.

I sitt forsvar beskriver legen selv en hverdag der han har flere pasienter med kroniske smerter, angst og søvnproblemer som ingen finner ut av. Han beskriver dem som ”tyngre kroniske pasienter”.

— Disse pasientene er brysomme, skriver han i sitt svar til fylkeslegen.

Resultatet har altså blitt det fylkeslegen mener er en altfor stor utskriving av piller. Ifølge fylkeslegen har også pasientene selv hatt stor innvirkning på hvilke medikamenter de har fått.

Det er ikke første gang legens praksis med utdeling av A- og B-preparater blir undersøkt av fylkeslegen. For seks år siden ble det også satt i gang undersøkelser av legen et annet sted i landet. Men den ble avbrutt fordi han gikk over fra privat praksis til sykehustjenesete.