STAVANGER: Amund Hestsveen (38, bildet t.v.), journalist på fvn.no, avslørte på Agder journalistlags sommerkonferanse i Stavanger i kveld at det var han som stod bak spøken som gikk Norge rundt som en ”nyhet” for åtte år siden.— Jeg hadde vært på ferie i to dager og kjedet meg, sier Hestsveen om hvorfor han pønsket ut spøken rettet mot norske medier i 2001. Han legger til at det var en dypereliggende årsak. Men først et tilbakeblikk:

20. juni 2001 omtalte mange norske medier (deriblant VG - les saken her) nyheten om at de norske sangerne Knutsen & Ludvigsens hit ”Dum og Deilig” - også kjent som ”Juba Juba” - var blitt en kjempehit i Bangkok i Thailand. Men nyheten viste seg å være feil.

"Yooba-Yooba" I virkeligheten var det Amund Hestsveen, daværende nyhetsjournalist i Vårt Lands nettutgave, som stod bak. Han sendte en e-post til Nettavisen og Adresseavisen der han utga seg for å være en norsk forretningsmann i Perth, Australia. I e-posten tipset han om en artikkel som angivelig var publisert på Bangkok Post sin nettside. Lenken til artikkelen lå ved.

I artikkelen stod det at ”Juba Juba” hadde blitt remikset til diskolåten ”Yooba-Yooba” på Bangkoks nattklubber, og en DJ ved navn DJ Jonathan Yeo hadde uttalt seg i artikkelen.

Men i virkeligheten var e-postadressen en fiktiv adresse opprettet av Hestsveen, og artikkelen på Bangkok Posts nettutgave en falsk side laget på utspekulert vis av datakyndige Hestsveen.

— Det var en baktanke. Jeg ville vise med all tydelighet hvor enkelt det er å bli lurt ved å sitere en annen nyhetskilde uten å sjekke mer, sier Hestsveen, som er deltaker på konferansen for journalister denne helgen.

Hestsveen forteller at han sendte e-posten fra ”forretningsmannen i Perth” til både Nettavisen og Adresseavisa, men at det kun var Nettavisen som bet på - i første omgang.

Leste ”nyheten” på tekst-tv

  • I Nettavisen satt en vikar. Journalisten ringte Øystein Dolmen (det ene medlemmet i Knutsen & Ludvigsen, red. anm.). Han sa at han alltid hadde hatt lyst til å reise til Thailand, og nå fikk han virkelig lyst. Nettavisen publiserte saken ”på topp” dagen etter, sier Hestsveen, som våknet opp dagen etter og leste om sin egen ”nyhet” på tekst-tv.

NTB, Norsk Telegrambyrå, hadde plukket opp saken hos Nettavisen og sendt ut meldingen til alle sine kunder landet rundt.

— De sakset den ti minutter etterpå. Mellom 25 og 30 nettaviser hadde saken på topp. Da NTB var kilde, støttet journalistene seg på de og sjekket ikke saken, mener 38-åringen om hvorfor ikke spøken ble oppdaget før den kom så langt.

Men om ettermiddagen samme dag avslørte NRK P3 at det hele var en bløff. De ringte DJ Jonathan Yeo, som aldri hadde hørt om Knutsen & Ludvigsen. Bløffmakeren ble ikke funnet.

Trodde det kunne være mulig

Øystein Dolmen sier han ble kontaktet av Hestsveen for en god stund siden, ifølge Hestsveen for flere år siden.

— Jeg synes det var herlig. Veldig ålreit. Det er en sånn spøk som ikke går ut over noen, sier Dolmen til fvn.no.

Han ante ugler i mosen etter at den falske artikkelen, med en url-adresse der Bangkok Post var bakt inn, ble fjernet senere samme dag.

— Akkurat helt til å begynne med regnet vi med at det kunne være mulig. På Youtube ligger det nå ute en amerikaner som synger Lulu-vise med gitar og hele greia. Så det kunne vært et lokalt fenomen i Bangkok. Men det hørtes veldig usannsynlig ut. Og siden forsvant ganske fort. Da var vi ganske sikre på at det var tull, sier Dolmen, som før dette hadde vært i kontakt med et ukeblad og luftet idéen om en sponset reportasjetur til Thailand.

Han sier han ble glad da Hestsveen tok kontakt og fortalte at han stod bak spøken.

— Det var helt topp. Det er altfor lite av sånt, sier Dolmen.

Vil ha fokus på kildekritikk

Amund Hestsveen sier han aldri har blitt kontaktet av noen som har funnet frem til at det var han som stod bak, og sier han straks slettet sporene som førte til ham da ”nyheten” ble slått opp i norske medier.

- Hvorfor står du frem nå?

— Vi er i en finanskrise og det er nedbemanning i avisene. Hvor få kan man ha på jobb uten at det går utover den journalistiske kvaliteten? spør Hestsveen, som i kveld deltar i en debatt om kildekritikk blant de fremmøtte journalistene på konferansen.

- Kunne du gjort noe liknende mens du jobber i Fædrelandsvennen?

— Nei. Den gang var det nettets spede barndom. Jeg synes klipp-og-lim-journalistikken fortjente å våkne litt og bli sett på mer alvorlig. Det var særlig mye av det i underholdningsnyhetene. Selv jobbet jeg i en nettredaksjon i Vårt Land, en avis der vi bestrevde å sjekke alle kildene, sier Hestsveen til fvn.no.

Men han har ingen bevis for at det er han som står bak spøken. På spørsmål om hvorfor vi skal tro ham nå, svarer han:

— Dette er bare en påstand. Bevisene er på en harddisk dumpet på Randesund avfallsanlegg (i Kristiansand, red. anm.), så jeg har ingenting som beviser at det er jeg, sier Hestsveen.