AGDER: En 11 år gammel gutt skulle torsdag bli hentet av barnevernet i Kristiansand. Det var da barnevernet dukket opp på skolen, 11-åringen satte seg til motverge og stakk av. Det gikk seks timer før barnevernet fikk rede på at gutten var i god behold hos familie i Oslo. Da hadde 11-åringen tatt bussen alene til Oslo.

Fædrelandsvennen har snakket med personen i guttens familie som møtte ham i Oslo.

– Jeg synes dette ikke henger på greip. Det er ikke sånn man skal oppføre seg. Jeg vil faktisk kalle dette overgrep mot barn. Man tropper ikke bare opp på skolen for å hente et barn, samtidig som man gir beskjed om at han ikke får lov til å si ha det til dem han skal reise fra og at han er glad i dem, sier kvinnen.

Orienterte politiet

– Jeg kan bekrefte at dette skjedde. Vi holdt mor, far og politiet løpende orientert fra torsdag ettermiddag til klokken 20.50, da vi fikk beskjed om at gutten var kommet fram til familie i Oslo, sier Svein Ove Ueland, enhetsleder for barnevernet i Kristiansand. Ueland er klar på at han aldri har opplevd noe lignende og at han ikke kan kommentere denne enkeltsaken nærmere.

Advokaten til guttens mor, Per Ivar Hessen, reagerer sterkt på barnevernets fremferd.

– Dette er et generelt problem ved omsorgsovertakelse. Barnevernet prater om å få til en smidig overgang, men skjærer hånden rett av fra foreldrene og henter barnet med en gang et vedtak foreligger fra fylkesnemnda. Men når barna skal tilbake til sine biologiske foreldre, da snakker barnevernet gjerne om overgangsperioder på en måned, for å få til en smidig overgang. De prater med to tunger, mener Hessen.

– Stort problem

Hessen synes barnevernet opptrer på måter som åpenbart ikke er til det beste for barnet på kort sikt, selv i de tilfeller hvor en omsorgsovertakelse er nødvendig.

– Denne måten å gjøre det på er overhodet ikke til barnets beste. Dette er et så stort generelt problem at jeg mener allmennheten må bli klar over det, sier Hessen.

Hessen mener at barnevernet må sette av tid, slik at barn kan få tid til å ta farvel med sine foreldre.

– Dette blir sjelden gjort, ifølge mine klienter, forteller Hessen.

Hessen får delvis støtte fra advokat Øyvind Aas, som har rundt 15 barnevernssaker i året.

– Jeg har blandede erfaringer med barnevernet. I noen saker har jeg et glitrende samarbeid, mens i andre saker har man ikke den erfaringen. Hvis det går prestisje i en sak, så er det noe av det verste, sier Aas.

Komplisert

Når det gjelder den generelle kritikken mot barnevernets fremgangsmåte som lanseres av Hessen, mener barnevernsjef Ueland at det alltid er en vanskelig avveining når barnevernet får et vedtak fra fylkesnemnda om å overta et barn.

– I disse sakene har også den private parts advokat et stort ansvar for å bidra til at disse prosessene blir så gode som mulig. Her er advokater forskjellige, mener Ueland.

– Vedtakene må effektueres, og som regel går det greit å få til et godt samarbeid mellom foreldre, barn, advokater og plasseringssted. Men av og til får vi det ikke til, sier Ueland, som presiserer at han uttaler seg på et generelt grunnlag.

Det blir også vurdert hvor det er best å hente barnet.

– Av og til blir det mindre konfliktfylt å hente barnet på skole eller i barnehage. Dette skjer av og til. Når det skjer, så har vi en grunn. Vi vurderer alltid hvordan vi skal effektuere vedtaket på en mest mulig skånsom måte for barnet, sier Ueland, som likevel ikke går av veien for at det blir gjort feil i barnevernet også.