KRISTIANSAND: – Det går ikke an at Avinor kommer med slike utspill. Dette bør opprøre hele landsdelen, slår Wallevik fast.

Tidligere ordfører Bjørg Wallevik.

Reaksjonen kommer etter at Avinor i går meldte at de ikke har penger til å utvide rullebanen på Kjevik med nye sikkerhetssoner. De vil heller gjøre deler av dagens rullebane om til sikkerhetssone, noe som betyr at den delen av rullebanen som flyene kan lande og lette på blir kortere. Det vil i første rekke få konsekvenser for hvor store og tungt lastede fly som kan lande og lette på Kjevik, og charter— og andre utenlandsruter står i fare for å kuttes.– Vi har i årevis jobbet for at flyplassen bygges ut på en adekvat måte. Avinor kommer nå med et stort løftebrudd i forhold til videreutvikling av Kjevik, sier Wallevik.

Kampsak

Hun ble sint da hun hørte at Avinor ikke vil investere i videreutvikling av flyplassen.

– Men dette er dessverre ikke noe nytt. Avinors brutte løfter om Kjevik kunne vi skrevet bok om. Kjevik har gått med overskudd i mange år, men alt går inn sentralt, uten at vi får de investeringene tilbake som vi er lovet, forteller hun.

Hun forteller videre at Avinor har investert i utvikling av flyplassene i både Stavanger, Bergen, Trondheim og flere andre byer.

– Vi har fått absolutt minst av de større byene. Dette må bli en kampsak, dette finner vi oss ikke i, konkluderer Wallevik.

Næringsliv rammes

Hun mener det kan bli katastrofalt for landsdelen dersom tilbudet ved flyplassen reduseres.

– Vi er den regionen med mest utadrettet næringsliv. Det er stor aktivitet, og mange som har behov for å komme ut og inn. Vi er nødt til å ha adekvate flyforbindelser, dersom vi skal greie å være en del av det pulserende næringsliv, sier Wallevik.

– Dersom vi ikke får investeringene vi har blitt lovet opp igjennom årene, vil vi få en degradert flyplass. Vi vil ikke kunne gi den tjenesten til regionen som vi har krav på, og da må vi se etter andre muligheter, mener hun.

Herre i eget hus

Flere kommunepolitikere kom i går med forslag om at Kristiansand kommune bør overta Kjevik.

– Dette synes jeg er en kjempegod idé. Det blir ingen lett vei å gå mot sentrale myndigheter, de vil ikke gi slipp på flyplassen. Men de må ha en viss ydmykhet og reinvestere i de flyplassene som bidrar med overskudd. Vi har bidratt mye mer enn vi har fått. Derfor støtter jeg forslaget om å overta flyplassen på lik linje som havna. Jeg er veldig enig i at det er på tide å bli herre i eget hus, konkluderer Wallevik.