KRISTIANSAND: De to mennene fra Kristiansand, 23 og 28 år gamle, tok i mai i fjor loven i egen hånd, og sørget for å gi en 14-åring juling, og deretter sette på ham håndjern og binde ham til et tre.

Revet av moped

De to mennene gjorde dette som en slags straff for at 14-åringen angivelig skal ha stjålet mopeden til 23-åringens kjæreste.

19. mai i fjor oppdaget 23-åringen at mopeden var forsvunnet. Han tok da kontakt med sin 28 år gamle kamerat, og sammen kjørte de rundt i en varebil på leting etter mopeden. De fant etter hvert mopeden ved en tunnelundergang i Torsvikkilen. Da de kom til stedet, hørte de flere ungdommer kommme gående. De trakk seg tilbake, og stilte seg ved enden av tunnelen. Fra avstand så de da at den tidligere nevnte 14-åringen satt seg på mopeden, og forsøkte å starte den.

Slo med bordbit

28-åringen løp da bort til 14-åringene og rev ham av mopeden. Han kastet gutten mot veggen i tunnelen, og slo ham i ansiktet med knyttneven. I mellomtiden hadde 28-åringen utstyrt seg med en vedklubbe i den ene hånden, og en bordbit i den andre, som han veivet rundt med for å skremme vekk de andre ungdommene.

Etter at de andre forsvant gikk han bort til kameraten, som fortsatt holdt 14-åringen fast, og slo gutten i beinet med bordbiten.

Bortført

14-åringen skal så ha blitt kastet inn i en varebil. Inne i varebilen fikk gutten valget om han ville løse situasjonene med de to mennene, eller om de skulle ta kontakt med politiet. Gutten valgte det første. De to mennene kjørte da 14-åringen til et skogsholt, hvor de to mennene festet ham til et tre ved hjelp av håndjern. De skal så ha forlatt stedet i en halvtime for å lete etter guttens kamerater uten hell.

Da de kom tilbake skal de ha gitt 14-åringen tilbudet om å si hvem som hadde tatt mopeden, eller så måtte han, sammen med kompisene, betale 24.000 kroner.

14-åringen ble så løslatt og kjørt tilbake.

Benekter slag

28-åringen har i et politiavhør erkjent at han røsket gutten av mopeden, men at slaget mot ansiktet skal ha vært et uhell. Han benektet også at han slengte gutten mot veggen, og at 23-åringen skal ha slått 14-åringen.

Han erkjenner også at de kjørte gutten av gårde i bilen, og at de festet ham til et tre. I politiavhøret opplyste han også om at han fortalte 14-åringen at han og de andre måtte betale 1000 kroner hver til. Ifølge hans forklaring lot de ikke gutten være alene i skogen.

Betinget fengsel

28-åringeng og 23-åringen erkjente seg ikke skyldig i tiltalebeslutningen. Retten fant derimot begge to skyldig.

28-åringen ble dømt til 45 dagers betinget fengsel, samt en bot på 3000 kroner.

23-åringen ble dømt til samfunnsstraff i 45 timer for ugjerningen.