ARENDAL: – Jeg gleder meg til å begynne i jobben, og jeg gleder meg til å bli «sørlending». Nå har jeg vært på omvisningen og møtt min fremtidige stab. Det føles nesten som å komme til dekket bord, sier Øystein Djupedal.

Hjalmar I. Sunde pensjonerte seg fra jobben som Fylkesmann i Aust-Agder i desember 2007. Svein Åril har fungert, og skal fungere fram til Øystein Djupedal tiltrer i oktober. I går var Djupedal i Arendal for første gang etter den omstridte utnevnelsen.

Uryddig prosess

– Jeg forstår at folk synes prosessen rundt utnevnelsen har vært uryddig, samtidig så ser jeg at folk er flinke til å skille mellom prosess og person. Jeg føler meg hjertelig velkommen av alle jeg har møtt i dag, sier Djupedal.

Og han legger til:

– Livet gjør noen overraskende vendinger innimellom, og dette har vært en overraskende vending både for meg og for Sørlandet. Jeg setter veldig pris på den varme mottakelsen jeg har fått her nede, sier han.

Ap-politiker Freddy de Ruiter var kritisk til prosessen rundt utnevnelsen av Djupedal. Mandag oppfordret han imidlertid alle kritiske røster til å gi SV-politikeren en sjanse som fylkesmann. Freddy de Ruiter var så opprørt over utnevnelsen, at han klaget til Statsministerens kontor (SMK).

Forsoning

– Jeg ringte SMK og klaget over det jeg oppfattet som en totalt uakseptabel framgangsmåte. Men det var ingen protest mot Djupedal personlig. Det er viktig å skille sak og person. Nå får vi legge den dårlige prosessen bak oss, og heller ta oppvasken internt, sier de Ruiter til NTB.

Under det tettpakkede programmet sto møter med embetsledelsen og fagavdelinger, samt fylkesordfører Laila Øygarden (Ap) og opposisjonsleder på fylkesnivå, Høyres Svein Harberg.

Etter 30 år som SV-politiker er Djupedal fra høsten klar for nye utfordringer.

– Jeg ønsker ikke å komme med noen programerklæring allerede nå. Det får vi komme tilbake til senere, sier Djupedal.

Selv om familien flytter til Arendal allerede i sommer, så vil ikke hans eldste datter bo hjemme hos foreldrene under årets Hovefestival.

– Jeg har fått klar beskjed om at hun i år, som i fjor, vil bo i telt mens festivalen pågår, sier Djupedal.

Fædrelandsvennen testet den tidligere kunnskapsministeren i hans kjennskap til Sørlandet. Se resultatet av vår uhøytidelige test, og ta testen selv, i tirsdagens papirutgave.