KRISTIANSAND: — Vi har nå for 14 dagers tid siden utplassert gift i fem hundre kloakk-kummer over hele kommunen, sier skadedyrsbekjemper Torbjørn Lund til fvn.no.

Dør etter flere måltider

Sammen med to andre kolleger i skadedyrsbekjemperfirmaet Anticimex har Lund påtatt seg jobben på oppdrag fra Kristiansand kommune.

— Vi henger ut mat som rottene ønsker å spise, men maten er innsatt med en svak gift som gjør at de dør etter noen måltider, forteller Lund.

Har sterkere gift på lager

Det er bevisst fra skadedyrsbekjemperne side at rottene ikke dør med det samme. Årsaken er at rottene er smarte dyr. Dersom de ser at andre rotter dør etter å ha spist maten, lar de nemlig være å spise selv.

— Vi bruker svak gift også i tilfelle rottene blir resistente mot giften. Da kan vi trø til med en sterke gift, og på denne måten har vi litt mer krutt å gå på, forklarer skadedyrsbekjemperen.

- Like mange rotter som mennesker Kristiansand kommune har avtale med skadedyrsbekjempere som regelmessig legger ut gift. Det er ikke flere rotter i byen nå enn det som er vanlig, sier kommuneoverlege Vegard Vige.

— Hvor stor er rottebestanden i Kristiansand?

— Jeg har ingen spesiell grunn til å si at det er et stort problem. Det er til en hver tid rotter der det bor mennesker. Det er utrolig vanskelig å si hvor mange det er, men det er i hvert fall like mange som det er mennesker, svarer han.

Det kan imidlertid skje oppblomstring av rotteproblemet fra tid til annen. Vige forklarer når dette kan skje:

— Med en gang det blir litt ugreie i forhold til håndtering av matavfall, eller at det på en byggeplass blir liggende isolasjon og andre ting som rottene liker å bo i.

Dette bildet er fra da tilsvarende jobb ble gjort høsten 2006. Foto: Lars Hoen

Serverer rottene korn

Mennesker kan dø av giften som brukes, men den i praksis er ikke rotteåten farlig for oss.

— Jeg tror nok du skulle ha spist mye mer enn én slik 200-gramsdose som vi henger ut i kummene, før du dør. Dessuten smaker det ikke godt for oss mennesker, så du hadde nok ikke fått det i deg engang, humrer Lund.

Det rottene får servert er et bittert kornprodukt. Totalt er det utplassert mellom 125 og 150 kilo rottegift i til sammen fem hundre kummer.

Når det er gått fire uker skal kummene sjekkes. Der maten er spist, vil man henge ut ny gift.

Har ansvar selv

Kommuneoverlege Vegard Vige påpeker at folk selv har ansvar for å bli kvitt rottene dersom de har problemer med gnagerne på private eiendommer.

— Da er det huseierens oppgave å kontakte skadedyrsbekjempere, sier han.