KRISTIANSAND: I en pressemelding sendt ut onsdag melder Støyforeningen at årets Sneglepris går til formannskapet i Kristiansand kommune. Prisen deles ut årlig, og går til «en person eller virksomhet som gjennom sendrektighet eller på annet vis har utgjort et alvorlig hinder for arbeidet mot støy».

Bakgrunnen for tildelingen er kommunens håndtering av støykonflikten i Kvadraturen. I slutten av mars vedtok formannskapet at kommunen skal overta ansvaret for miljørettet helsevern, et ansvar som til nå har vært håndhevet av kommuneoverlege Vegard Vige.

— Overser beboeres rett til nattero

Denne avgjørelsen er årsaken til at Kristiansand får Snegleprisen. I Støyforeningens begrunnelse heter det blant annet følgende:

«Støyforeningen finner at opphevelsen av kommuneoverlegens delegerte fullmakt er en overprøving av de faglige vurderinger som må ligge til grunn i boligområder. Gjennom sitt vedtak overser Kristiansand kommune beboernes rett til nattero.»

- Reduserer søvnkvalitet

Vedtaket ble gjort etter at kommuneoverlegens tiltak for å begrense støy i Kvadraturen hadde vært gjenstand for hissig debatt i lengre tid. På den ene siden står konsertarrangører og utesteder, som mener kulturlivet ødelegges av at konserter i sentrum må være avsluttet innen klokken 23. På den andre siden står støyplagede naboer.

Støyforeningen medgir at konflikter mellom innbyggere og utesteder er vanskelig å håndtere, men viser samtidig til at det finnes retningslinjer om tidspunkt det bør være stille, samt for lydnivå ved boliger.

«Vi vet at støy nattestid reduserer søvnkvalitet og at dette har både fysiske og psykiske helsekonsekvenser for de utsatte», skriver Støyforeningen.

Lom-ordfører årets støydemper

Foreningen deler også ut en pris til årets støydemper. I år går denne prisen til ordføreren i Lom, Simen Bjørgen. Lom får prisen for å ha ført en restriktiv politikk når det gjelder motorferdsel i utmark. Kommunen har vedtatt en kommunedelsplan for motorferdsel i utmark, noe Støyforeningen mener bidrar til stillhet og ro i fjellet.