KRISTIANSAND: Natt til fredag 17. november 2006 fant to kamerater ut at de skulle kjøre ned til butikken i Konsmo for å handle blandevann i brusautomaten. Da hadde de allerede drukket alkohol i flere timer i huset til 25-åringen.

Mens de var ved butikken bestemte de seg for å kjøre til togstasjonen i Audnedal. På hjemturen skjedde det fatale. 27-åringen som kjørte hadde slått av bilens antispinn, og fikk sleng på bilen i en sving. Bilen traff et hus i 90-95 kilometer i timen, baklengs. Fartgrensen på stedet er 50 kilometer i timen.

27-åringen som kjørte bilen slapp fra ulykken med brudd i en nakkevirvel og et kutt i hodet, mens 25-åringen ble hardt skadet og lam fra livet og ned.

Ni måneder i fengsel

Blodprøvene som ble tatt noen timer etter ulykken viste at sjåføren hadde 1,3 i promille. Mannen har innrømmet uaktsom kjøring med betydelig legemsbeskadigelse og kjøring i beruset tilstand. I dag falt dommen over 27-åringen.

Mannen ble dømt til ni måneder i fengsel. I tillegg ble han idømt en ubetinget bot på 10.000 kroner.

Han mistet også førerkortet i to år, og må avlegge full førerprøve før han eventuelt kan få det tilbake.

Spasmer

25-åringen som satt i bilen har i tiden etter ulykken hatt store skader. Bistandsadvokaten fortalte i retten at mannen etter ulykken hadde fått svekket lungekapasitet og en kondisjon på linje med en mann på 60-70 år.

I tillegg fortalte 25-åringen at han sliter med spasmer, urinveisinfeksjoner, verk i kroppen og tap av deler av hukommelsen.

På grunnlag av dette la bistandsadvokaten ned påstand om 250.000 kroner i oppreisning til den trafikkskadede.

Brukte ikke bilbelte

Retten fant det dokumentert at 25-åringen sliter med en rekke plager som spasmer og sterke smerter, og at hans livskvalitet i etterkant av ulykken er betydelig redusert.

Ved utmålingen av oppreisningserstatningen mener retten at de imidlertid må vektlegges at 25-åringen var frivillig passasjer, og at han ikke brukte bilbelte.

På bakgrunn av dette ble 27-åringen dømt til å betale 75.000 i oppreisning.