KRISTIANSAND: – Det er en gammel innarbeidet ordning vi har hatt i alle år, trolig tilbake til 80-tallet, sier daglig leder Raymond Solaas i Kristiansand Parkeringsselskap.

Verken Parkeringsselskapet eller de ansatte innberetter frynsegodet som lønn.

Millioner av kroner

Ordningen gjelder alle 30 ansatte i Kristiansand parkeringsselskap.

Med leieprisene på mellom 500 og 1300 kroner i måneden betyr det en fordel på rundt 12.000 kroner for den enkelte ansatte i året, til sammen rundt 300.000 kroner for alle – til sammen flerfoldige millioner kroner gjennom årene.

Plassene de ansatte benytter er såkalte utleieplasser. Selskapet leier per i dag ut 737 faste plasser i parkeringsanlegg, av totalt 2780 parkeringsplasser i kvadraturen. Men fordi det blir stadig mer rift om plassene, skal tallet ned til rundt 600. Det er nylig innført utleiestopp for å klare målet.

– Alle er ikke happy, og mener vi gjør det vanskelig for dem, men vi er nødt til å holde fokus på korttidsparkering, sier Solaas.

Følgen er lange ventelister på utleieplass.

Sikret plass

Men denne køen trenger ikke de ansatte å bry seg om. Ansatte er sikret plass.

Åse Birkrem, hovedtillitsvalgt i Delta og de ansattes representant i styret, har bare 20 prosent stilling i administrasjonen i selskapet, men nyter godt av å kunne parkere på kaia, i det store P-senteret i Festningsgata, på Slottet, Børsen, eller i Statoilbygget.

Mens andre som leier plasser får beskjed på det gule kortet akkurat hvor de kan stå, kan Birkrem og de andre ansatte velge mellom alle anleggene.

– Vi bruker det bare hvis det er plass. Så lenge dette ikke går på bekostning av noen andre kan jeg ikke se at dette er noe å sette spørsmålstegn ved. Jeg bruker det ikke så ofte, og lørdager går jeg på Sørlandssenteret. Er jeg i byen bruker jeg det ikke i timevis, men går korte ærender, sier Åse Birkrem.

Kortet er personlig, og ikke knyttet til tjenestebil. Det kan benyttes når som helst på døgnet. Ut fra praksisen kan det også benyttes av andre, for eksempel ektefeller.

– Ja, når du har kortet kan du bruke den i en annen bil, også av en annen person, siden den ikke står på bil, men kun på person, sier Solaas.

Skattepliktig?

– Hovedregelen er at enhver privat fordel skal innberettes som lønn og er skattepliktig, sier seksjonssjef Astrid M. Dugstad Tveter i rettsavdelingen i Skattedirektoratet.

Hun uttaler seg på generelt grunnlag, men viser likevel til unntaket i punkt 3.28 om naturalytelser:

– Når arbeidsgiver stiller parkeringsplass ved arbeidsstedet til disposisjon for arbeidstaker skattlegges dette ikke i praksis, sier Dugstad Tveter.

Avviser

Daglig leder Raymond Solaas i Parkeringsselskapet avviser at forholdet er skattepliktig, og sier forholdet var til vurdering hos ligningsmyndighetene i 2004. Dugstad Tveter stiller spørsmål ved tolkningen:

– Dersom arbeidsgiveren lar arbeidstakere disponere parkeringsplasser til andre formål, må dette anses å ligge utenfor den tillatte praksisen, og man må da falle tilbake på hovedregelen om skatteplikt. Av dette følger det også at om den ansattes familie/husstandsmedlemmer fritt disponerer slike parkeringsplasser, vil dette ligge utenfor rekkevidden av den tillatte praksis, uttaler hun.

– I snitt er det bare tolv til 15 ansatte som benytter disse plassene daglig. Vi kan se på dataanlegget hvor fulle p-husene er. Vi er nøye med å gi beskjed til de ansatte om å flytte bilene hvis belegget er høyt, sier Solaas.

Åse Birkrem sier hun aldri har fått beskjed om å flytte bilen.

Sentrale politikere. Også folkevalgte politikere i formannskapet og byutviklingsstyret har gratis parkering.

– Disse benyttes i forbindelse med møter på dagtid og kveldstid. Dette står på kortet, det vil si ved møter. Ordningen gjelder i P-senteret. Ordningen er ikke skattepliktig, forteller Solaas.