ARENDAL: — Jeg mener i utgangspunktet at straffen bør ligge på omkring 12 år i dette tilfelle. Men som følge av hans erkjennelse og psykiatriske tilstand bør straffen reduseres noe. Jeg mener i dette tilfelle at riktig straff bør ligge på 11 års fengsel, sa Johannessen i retten i dag.

Når aktor i sin prosedyre omtalte selve drapshandlingen understreket han at gårsdagens framstilling fra stefaren ikke er tatt hensyn til.

- Ikke troverdig

  • Stefarens framstilling er ikke troverdig, for å si det mildt. Vedkommende lever i en fantasiverden hvor han ikke klarer å skille mellom eventyr og virkelighet, mente aktor.

Les også: Mener stesønnen ble truet til å tilstå

I straffeutmålingen la aktor vekt på at drapet ble gjennomført med forsett. Det vil si at aktor mener tiltalte skjønte at død ville være utfallet av den langvarige kvelningen. Ifølge tiltalte skal han ha holdt et vedvarende, dødelig grep rundt halsen på 45-åringen i omkring 4-5 minutter.

Aktor la også vekt på at tiltalte forsøkte å skjule drapet ved blant annet å gjemme liket i kottet i Parkveien. Han pakket også bort det blodige sengetøyet, fjernet tauet som ble brukt til kvelningen, og fjernet en klokke, halsbånd og en ring fra avdøde.

Mener anger er irrelevant

I sin forklaring sa 25-åringen at han ble svært mye plaget av den avdøde 45-åringen. Avdøde skal blant annet ha forsøkt å kontrollere den unge mannen.

I sin prosedyre mente aktor imidlertid at det var 25-åringens adferd og personlighet som førte til at forholdet med avdøde var anstrengt.

— Tiltalte levde ikke under noe terrorvelde. Avdøde var kanskje noe påtrengende, men det ga ikke grunnlag for drap, sa Johannessen.

Aktor vektla også at avdøde opplevde stor frykt i minuttene før han døde. Han ble utsatt for vold over lang tid og volden var grov. At tiltalte angrer mener statsadvokaten er irrelevant i forbindelse med straffeutmålingen.

400.000 kr. til døtrene

Da rettsaken startet i Aust-Agder tingrett på mandag mente tiltalte og hans forsvarer at erstatningskravet fra døtrene til den avdøde 45-åringen var for høyt. Nå har tiltalte snudd.

— Min klient har endret syn og er nå innstilt på å betale denne erstatningen, sa forsvarer Ole Devold i sin prosedyre.

I prosedyren la Devold også vekt på at tiltalte erkjente drapet umiddelbart etter at han ble pågrepet. Han viste da til politiavhør av sin klient. Forsvareren mener denne erkjennelsen bør gi grunnlag for strafferabatt.

Forsvareren la til grunn at tiltalte var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han ba likevel retten ta hensyn til tiltaltes psykiske lidelse, nemlig Aspergers syndrom. Devold mener denne lidelsen kan ha medvirket til drapet, og det at tiltalte skjulte liket i kottet.

Dommeren spurte den tiltalte 25-åringen om han ønsket å si noe før saken ble avsluttet.

— Nei, svarte tiltalte.

Heller ikke de etterlatte ønsket å tilføye noe.

Dom i saken blir avsagt fredag 17. oktober.