KRISTIANSAND: Begeistringen er ikke stor blant rektorer.

— Vi får en utfordring når vi skal aktivisere 450 elever samtidig, sier Oddemarka-rektor Rune Heggdal og fleiper med at skolen kanskje må satse på kinesisk linjegymnastikk. Heggdal er for fysisk aktivitet, men ser noen utfordringer knyttet til den nye aktivitetsmodellen det var tverrpolitisk enighet om i budsjettforhandlingene i fjor.

— Oddemarka har et lite uteområde og må benytte skolegården. Vi må også utvide midttimen med en halv time, noe som igjen betyr at skoleslutt blir en halv time senere, kl. 15. — Hvis det er problemer for noen skoler, kan de søke om å gjøre det annerledes. Blant annet gjelder det Havlimyra skole, som midlertidig holder til i Kongens gate og bruker Odderøyhallen som gymsal, forteller seniorrådgiver Steinar Haribo på skolekontoret.

Midttimekaos

Dagens gymordning trådte i kraft høsten 2007 og koster kommunen åtte millioner i året. I juni avsluttes den ikke lovpålagte satsingen og erstattes med en ny modell – der kostnadene er redusert med fire millioner. For den halve prisen vil politikerne at ekstra gymtimer erstattes med fysisk aktivitet – nå som en midttime uten dusjing.

— Med 390 elever blir det en krevende gjennomføring. Den nye ordningen legger sterke føringer på skolehverdagen. Den største utfordringen blir å organisere aktivitet for så mange samtidig om vinteren, sier rektor ved Møvig skole Marit Faanes.

Ungdomsskolene får sin egen koordinator som tilrettelegger for skoletrim i storefri. Politikerne la i sine budsjettforslag sterke føringer på gjennomføringen. De ville blant annet ha 40-minuttersøkter fire dager i uka. Og lærerne skulle føre fraværsprotokoll. Begge forslagene er dumpet av en arbeidsgruppe bestående av ti representanter fra skole, oppvekststyre, foreldreutvalg og fagforbund.

Ikke obligatorisk

  • Vi endte på fire økter à 30 minutter, fordi noen av skolene har problemer med skoleskyss. En del foreldre er sikkert glad for at de slipper å stå så tidlig opp, sier Ve-rektor Trond Harstad, som selv satt i arbeidsgruppen.

Dagens spissede gymordning skifter status fra obligatorisk til frivillig.

— Tilbakemeldingene fra skolene var at det ville bli for tungvint å føre fravær. Aktiviteten blir heller ikke et fag med tellende karakter. Hele konseptet er forandret, sier Haribo, som ledet arbeidsgruppen.

Med tilsyn av lærere skal alle elever – etter planen – delta i en aller annen aktivitetsform midt på dagen.

- Tilbakegang

På spørsmål om det er skolens oppgave å holde elevene i form og om det er fornuftig bruk av kommunale midler, er svarene:

— Jeg ville heller styrket lærertettheten, sier Rune Heggdal.

— Jeg er for aktivitet, men hvis jeg kunne valgt, ville jeg heller brukt mer midler i klasserommet, sier Marit Faanes.

— Ære være Kristiansand kommune som ser nytten av fysisk aktivitet, men denne ordningen er en veldig tilbakegang, sammenlignet med den vi har nå, mener Trond Harstad.