FARSUND: Det var 15. september i fjor at to menn tok seg inn gjennom en bakdør på restauranten og gjennomførte et særdeles grovt ran.

I sitt innledningsforedrag hevdet statsadvokaten at de to hovedtiltalte i den omfattende ranssaken faktisk utførte ranet, mens en 18 år gammel ansatt ved restauranten deltok aktivt.

Etter at mennene hadde tatt seg inn på restauranten skal 18-åringen ha bidratt ved å tape den assisterende restaurantsjefen fast på bakrommet. De to hovedmennene skal deretter ha stukket av i en parkert fluktbil.

De to hovedmennene er tiltalt for ranet på PitStop, men også for ran av en bussjåfør og ran av kiosken PitStop. Etter ranet skal de to mennene sammen med kjæresten til den ene ha tent bål og brent bevisene.

I Lister tingrett erkjente den ene hovedmannen straffskyld, mens den andre nektet for det samme. 18-åringen som skal ha vært insideren nektet i retten for å ha vært med på ranet.

Omfattende ranssak for retten

Truet til å gjennomføre ran En 20-åring bosatt i Farsund skal ha hatt narkotikagjeld til de to hovedmennene. 14. oktober i fjor høst skal han angivelig ha rettet en pistol mot ekspeditøren på Snadderkiosken i Farsund.

I forkant av ranet skal de to hovedmennene ha utstyrt ham med finlandshette, oppvaskhansker og pistol. På vei til ransstedet skal de ha funnet en sykkel, som ble brukt under rannet.

7000 kroner og noe tobakk ble ransutbyttet, og hele utbyttet ble overlevert til den ene hovedmannen.

Les også: Disse har vært i politiets søkelys

Erkjente alt Den ene hovedmannen, en 21-åring fra Lyngdal, som tidligere er dømt for å ha satt fyr på Meierigården, erkjente i retten tirsdag straffskyld på alle punkter.

Tidligere har han ikke erkjent straffskyld for ranet av bussjåføren og ansvar for ranet av Snadderkiosken, men det gjorde han altså i retten tirsdag. Han sa seg dessuten skyldig i flere andre forhold, deriblant for å ha skaffet seg ulvolig våpen.

Den andre hovedmannen, også han 21 år og bosatt i Lyngdal, mener han ikke er skyldig. På alle punktene knyttet til ran nektet han straffskyld.

Tenkte på branngjelden — Jeg har gått hele det siste året og tenkt på at jeg skylder If Skadeforsikring 40 millioner kroner. Like før ranet hadde jeg fått en haug regninger og skjønte ikke hvordan jeg skulle klare meg, sa den ene hovedtiltalte i Lister-tingrett da han forklarte seg.

21-åringen er fra før dømt for brannen i Meierigården i Lyngdal, hvor store verdier gikk opp i røyk.

Under sin forklaring sa han at det i utgangspunktet ikke var snakk om et ran på PitStop, men kun å hente penger fra 18-åringen som jobbet på restauranten.

— Jeg fikk kontakt med ham gjennom broren min. Han [den tiltalte 18-åringen, red. anm.] ville spørre meg og vi møttes i Lyngdal. Han sa at det ikke var problem med politi, sa 21-åringen i retten.

Sendte kode-sms-er

Via kodede tekstmeldinger skal de tiltalte ha kommunisert med hverandre. 21-åringen har følgende eksempel på en kodet melding:

— Kan jeg låne shotte-glassene dine? Ett shotteglassene skulle være 10.000 kroner, og vi fikk vite at det var snakk om 30-50.000 kroner.

Da 21-åringen fikk vite at det kunne være snakk om såpass stor pengesum, forteller han at all logisk tenkning forsvant.

Les mer om ransofferets forklaring i onsdagens Fædrelandsvennen.