(Trykk på play-knappen for å spille av innslaget. Du kan også se videoen her.)

KRISTIANSAND: – Bedre avkobling enn å gå rundt her på øyene å se etter dyrene kan jeg knapt tenke meg. Men det er en hobby, for timebetalingen blir liten, sier den kjente dyrepasseren.

Sønnen Svenn (10) er ofte med. Høydepunktet er å få holde et av de nyfødte lammene eller kjeene.

Rune Landås med lam nummer 30 denne sesongen. FOTO: TORBJØRN WITZØE

GJETERHUND

Uten gjeterhunden Ask, som er utstyrt med gps-sender, hadde han nok hatt store problemer med å lokalisere og samle inn de sky dyrene på den 300 mål store Dvergsøya. For øyeblikket er 18 sauer og 12 geiter pluss lam og kje på Dvergsøya. Det går også noen flokker på øyer som Stokken og Dybingen.Dyrene beiter på kommunal grunn, og gjør en viktig jobb med å holde den hurtigvoksende vegetasjonen i sjakk. Dyrene utfyller hverandre ved at sauene spiser det som vokser opp til en halv meters høyde, mens geitene forsyner seg av det som vokser opp til én meters høyde.

På turene ut til øyene ser skjærgårdsgjeteren til at dyrene har det bra. Nyfødte skal merkes og annenhver måned skal alle påføres flåttmiddel. I dette kystklimaet kan de gå ute hele året.

BÅNDTVANG

Rune Landås minner om at det er båndtvang. Selv snille hunder som slippes i land fra familiens båt kan plutselig begynne å jage de små lammene og kjeene. Nylig fant han et druknet ungdyr på Stokken, som han mistenker kan ha blitt skremt på sjøen av en løs hund.