SKIEN / FROLAND: — Vi rakk ikke over brannen før det hadde rukket å utvikle seg. Da så vi en brannbil og en annen bil på bakken, forteller Tor Edvard Løberg ved Grenland flyklubb som var med flyet mandag.

(FOTO: Tor Edvard Løberg) Jakter på skogbrann fra lufta

Mandag ettermiddag observerte et av klubbens fly brannen som senere utartet seg kraftig ved Froland i Aust-Agder.

Daglig patruljerer Grenland flyklubb området mellom Skien og Grimstad. De siste dagene har klubben oppdaget flere branner.

Ved 21-tiden mandag kveld oppdaget flyet fra klubben ytterligere en brann, da like ved Risør.

— Vi ser brann ofte, for å si det sånn. Folk kjenner brannlukt og vi tar turen for å sjekke, forteller Løberg.

Klubben patruljerer til området ned mot Grimstad, mens Kjevik flyklubb har ansvar for å sjekke området mellom Grimstad og Flekkefjord.

Jobbet på spreng

Grunneier på Øvre Lauvrak, Jon Olav Moe, hadde jobbet på spreng hele ettermiddagen og kvelden da Fædrelandsvennens reporter traff på 52-åringen mandag kveld.

FRIVILLIG: Skogeier Jan Olav Moe fra Øvre Lauvrak hjalp til som frivillig under den store skogbrannen. FOTO: HELGE CORNELIUSSEN — Som skogeier er dette det vi frykter aller mest. Skogen er akkurat som ei kruttønne nå. Det er knusk tørt over alt, sier Moe.

Han er både sliten og trett etter å ha kjempet mot flammene i flere timer. Med en einerbusk gikk han langs riksvei 42 for å slå ned flammene. Han holdt flere småbranner i sjakk.

— Røyken var så tett tidligere på dagen at jeg ikke kunne se sola. Den var bare som en liten prikk gjennom røykdekket, sier Moe.

(FOTO: Tor Edvard Løberg)

— Det vil bli drevet etterslokkingsarbeid utover hele tirsdagen, opplyser operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt.