MANDAL: – Når mange års arbeid med å prøve å skape en holdningsendring hos ungdommen hjelper lite og ingenting, må vi gjøre noe drastisk, sier varaordfører Eva Tove Fuglestveit i Audnedal kommune.

Kommunestyret i Audnedal vedtok nylig å bruke 750.000 kroner på å ansatte en egen politimann i et år, og kanskje enda lenger, for å kontrollere trafikken, jobbe med ungdom og mot den farlige trafikkulturen som har vokst fram i kommunen.

Audnedal har ikke et eget lensmannskontor, og politiet har i mange år vært omtrent fraværende. Derfor har det ofte vært fritt fram for de som vil kjøre fort og/eller med promille. Og de av innbyggerne som tør å si fra om villmannskjøringen, risikerer regelrett juling.

– Jeg kjenner til at minst to har blitt oppsøkt hjemme og angrepet etter å ha meldt fra, sier ordfører Tønnes Seland. I det ene tilfellet fikk en kvinne brukket nesa fordi mannen hadde sagt fra om promillekjøring, en sak som snart skal opp for retten. Andre har fått spunnet opp plenen sin.

– Meld fra

– Jeg tror folk nå forstår at ingen kan ties i hjel. Dersom alternativet er at vi skal miste enda flere av våre ungdommer i trafikken, må alle melde fra, sier Fuglestveit.

Det var Seland selv, som nå er på ferie, som kom på ideen om å regelrett leie en politimann. Det skjedde etter at en ungdom omkom i en ulykke i mai, da han med en firehjuling krasjet med en lastebil. Høy fart var en medvirkende årsak.

– Vi støtter tanken om politi helhjertet. Skulle et slikt tiltak hindre ulykker, er jo 750.000 kroner en billig penge, sier Fuglestveit.

Eksemplene er uhyggelig mange på villmannskjøringen. I kommunestyret fortalte Seland at noe ungdommene gjør er å se hvor stor fart det går an å få forbi butikken på Konsmo og gjennom krysset, og helst fylle opp bilen med ungdommer for å få vitner til hastigheten. Han har hørt om hastigheter på 200 km/t.

Seland forteller at noen kjører i uregisterte biler for at politiet, om det skulle dukke opp, ikke skal kjenne dem igjen.

Fuglestveit sier at det aldri har vært så ille kjørekultur som de siste årene. Helgene er aller verst.

– På Byremo kjenner jeg folk som har vurdert å flytte fordi kjøringen skaper sterk mistrivsel, sier hun. Og tror kraftige biler og mangel på politi er årsaken til trafikkulturen.

Vil ha møte

Politimester Kirsten Lindeberg sier at hun har fått et brev fra Audnedal kommune med forespørsel om å få leie en politimann i ett år.

– Jeg vil ikke kommentere denne forespørselen spesielt, men jeg vil be om møte med Audnedal og Marnardal kommuner om trafikkulturen i dette området. Slik sett er deres initiativ positivt, sier hun.