BELLAND: — Det er helt forferdelig, fortalte Mykland da han forlot bolighuset.

De drøyt ti beboerne i området føyde seg inn i listen over evakuerte, som nå teller over 70 navn. Brannen tok seg i går ettermiddag kraftig opp i området inn mot Belland, men folk i nærmiljøet mener redningsmannskapene ikke viste seg raskt nok.

Satser på det beste

  • Jeg håper det går bra. De har klart å berge de andre bolighusene. Det er jo veldig greit å komme til her, sa Mykland til fvn.no klokken 15.30. - Kunne du tenke deg fortsatt å være her?

  • Ja, jeg hadde ingen planer om å forlate huset, sier han, og legger til at han og kona reiser til et vennepar som har tilbudt dem husrom.

Da Belland ble evakuert lå røyken i lufta, men det var fullt mulig å se redningshelikoptrene som fløy få flere hundre meter unna. Få timer senere var tilstanden langt verre, og sikten var tilnærmet null.

Situasjonen forverret

Da fvn.no tok turen tilbake til Belland like før klokken 19.00 hadde to personer fra Heimevernet og en ivrig nabo stilt seg foran huset for å spyle ned veggene med hageslangen.

(Saken fortsetter under bildet)

Geir Haugås jobbet frivillig for tredje døgn på rad. Her forsøker han å redde familien Myklands hus. (Foto: Vegard Nekstad).

Dessuten ble en møkkaspreder brukt for å tilføre fuktighet til et jorde, som ligger et par hundre meter fra familien Myklands hus.

— Det finnes ikke kontroll på koordineringen og brannledelsen vet rett og slett ikke hvor de bør plassere ut folk, sier Geir Haugås, som de siste tre døgnene har jobbet som frivillig brannslukker.

Utover kvelden torsdag forverret situasjonen seg dramatisk i Belland. Vinden snudde og det førte til at brannmannskapene måtte sette inn ekstra styrker i området.

— Vi har satt inn store ressurser for å redde bebyggelsen i Belland. Det har blitt drevet slukking der siden i dag morges, og innsatsen har blitt trappet opp utover ettermiddagen og kvelden, fortalte brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen klokken 22 i går kveld.

Slik var utsikten fra Belland klokken 19.30 torsdag. Tidligere på dagen var det mulig å se langt mange hundre meter. (Foto: Vegard Nekstad).