KRISTIANSAND: — Vi er et riksdekkende politisk parti og det nyeste landsdekkende partiet. Derfor krever vi å bli behandlet på en rettferdig måte, sier Vidar Kleppe i Demokratene, til fvn.no.

- NRK har et ansvar

Den aktive politikeren vil være tidlig ute før neste års stortingsvalg, og partiet hans har nå kontaktet de mest sentrale mediene i landet, for at det skal bli en mer retterdig mediedekning.

Kleppe peker på at NRK tidligere brukte argumentet om at partier måtte være landsdekkende for å delta i debatter og opptre i media. Men før forrige stortingsvalg i 2005, da Demokratene var landsdekkende, mente redaksjonen i NRK at Demokratene var et for nytt parti.

— NRK har et ansvar som en lisensfinansiert allmennkringkaster. Et parti som Rødt, tidligere Rød Valgallianse, er ikke riksdekkende, men fikk delta på slike debatter. Vi krever i det minste å bli behandlet på lik linje med partier som Kystpartiet og Rødt, som vi konkurrerer mot.

— Både i Russland og andre østeuropeiske land får partier som stiller til valg muligheten til å ytre seg i media, sier Kleppe.

- Alle partier kan ikke delta

I NRK svarer de følgende på kritikken fra Demokratene:

— Vi skiller mellom valgdebatter og ordinære samfunnsdebatter. Vi er i gang med å planlegge sendingene for valgdebattene, men har langt igjen til det innholdsmessige blir bestemt. I samfunnsdebatter er det en vurdering fra gang til gang om hvem som inviteres til å delta, sier Grethe Gynnild-Johnsen, nyhetsredaktør i NRK, til fvn.no.

— I forbindelse med valgdebatter går vurderingen ut i fra hvilken grad de er i posisjon på Stortinget. Det blir en merkelig situasjon hvis alle partier skal ha like rettighet til å delta, sier hun.

Ikke bestemt ennå Nyhetsredaktøren mener NRK har hatt god grunn til å slippe Rødt og Kystpartiet til.

— Når det gjelder Rødt og Kystpartiet har de en posisjon i flere kommuner. De har kommet og gått, og variert i størrelse i forhold til målinger, sier Gynnild-Johnsen, som understreker at det ikke er bestemt ennå hvilke partier som får delta i valgdebattene.

— Vi har en posisjon i flere kommuner og sitter også på fylkesting, så vi ser positivt på det, og håper NRK vurderer dette rettferdig, avslutter Vidar Kleppe, som venter i spenning på svaret.