Med en salgsvekst på 11,9 prosent fra 2006 til 2007, ble fjoråret et rekordår for importert iskrem. Vi stappet i oss til sammen 5,6 millioner liter utenlandsk is i fjor, og det utgjør nesten 10 prosent av all iskrem som ble solgt her i landet, skriver Handelsbladet FK.

–2007 var et rekordår for importert is. Norske produsenter importerer en del is, det er en viktig faktor. Men også en del mindre aktører, som restauranter og kafeer, importerer og selger is. For eksempel italienske restauranter som selger italiensk is, sier daglig leder Gaute Norderhaug i markedsfakta til Nationen.

Han mener at folk i Norge har fått mer avanserte isvaner.

– Det er blitt skrevet mye i media om hvor god den italienske isen er. Det kan jo ha påvirket. Men også de norske produsentene produserer mer luksus-is, sier han.

Iskremprodusenten Hennig-Olsen forsøker så godt den kan å lage norskprodusert iskrem. Det er ikke lett når markedet har fått smaken på utenlandske delikatesser.

– Markedet er så lite, selv om vi har et veldig høyt forbruk. Det blir mer og mer krevende å drive produktutvikling, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen.