KRISTIANSAND: — Hurra for kjærligheten for alle, roper varaordfører Mette Gundersen, og skjærer et stykke rosa marsipankake.

Hun inviterte representanter fra det homofile miljøet i Kristiansand til kontoret sitt for å feire den nye ekteskapsloven.

— Det er en stor dag. Og hva er vel mer passende enn at vi nettopp i dag har vedtatt en ny handlingsplan for å bedre homofile og lesbiskes situasjon byen, sier Gundersen.

Takker for støtten

På kontoret sitt har Gundersen invitert leder og styremedlemmer fra Landsforeningen for lesbiske og homofile sør (LLH sør), sekretær for Skeiv Ungdom sør og ordfører Per Sigurd Sørensen.

— Vi vil først og fremst takke for støtten dere har gitt oss, sier Per Jakob Haugaa, leder for LLH sør. Han får æren av å skjære det første kakestykket, men tilbyr det høflig til ordføreren.

— Det er god grunn til å feire i dag. Det er viktig for oss å skape et godt samfunn for alle, sier Sørensen, og tar gladelig imot det kakestykket.

Vendepunkt for homofile

Haugaa mener den nye ekteskapsloven markerer et skille i norsk historie.

— Det er en kjempestor dag. Et vendepunkt. Nå er homofile endelig likestilt med heterofile, sier Haugaa.

Men det er ikke alle som er like fornøyd med de nye loven. Bystyrepolitikerne Jørgen Kristiansen (KrF) og Tor S. Utsogn (FrP) mener det er en trist dag.

— Det voksne egoet har gått foran barns rettigheter, og det er svært trist, sier Utsogn, som i tillegg mener utredningen i forkant av loven har vært for dårlig.

Men ingen av dem lar seg provosere over kakefest på varaordførerens kontor.

— Det er lov å markere politiske seire. Om halvannet år skal vi feire at vi har reversert ekteskapsloven, smiler Kristiansen, og får støtte av Utsogn.