– Loven er slik at man ikke kan opprette fosterhjem i et annet land, sier barnevernskonsulent Marie Lovise Johnsen i Evje og Hornnes kommune til Fædrelandsvennen. Hun hjelper barnevernstjenesten i Bygland med å finne en løsning for barna som er rammet av tragedien. Også barnevernskonsulenten i Valle og Bykle bistår Bygland kommune.

Johnsen understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag, og at hun verken kan eller vil noe si noe om løsningen de kommer til i den konkrete saken.

Hun sier videre at Vian Bakir Fatahs to brødre ut fra barnevernloven ikke er part i saken, men at de vil bli vurdert på lik linje med andre som eventuelt måtte melde sin interesse som fosterhjem.

– Har det meldt seg noen slike lokalt?

– Nei, sier Johnsen og opplyser at det er BUFF-etat hos Fylkesmannen som skaffer fosterhjem, men at kommunen også kan gjøre dette. Til slutt er det fylkesnemnda som avgjør plasseringen.

Nå er alle fire barna plassert i beredskapshjem. Den siktede 18-åringen er ikke på samme sted som de tre andre. I beredskapshjem kan de bare være i seks uker før det må finne fosterhjem.

I går møtte barnevernet overformynderiet for å diskutere løsninger for barna. Da skal de også ta stilling til de to brødrenes ønske om gravlegge Vian Bakir Fatah i Kurdistan, eller om hun skal gravlegges i Bygland. Her vil barnas syn i saken veie tungt.

I går kom også barnas bistandsadvokat, advokatfullmektig Kristine Eide, til Bygland.