KRISTIANSAND: Med hjelp fra broren, som jobber i politiet i Mandal, klarte hytteeieren å sikre blodspor for nærmere analyse. Det ble avgjørende for at innbruddet i hytta på Bortelid i Åseral ble oppklart.

Hytteeieren fikk den 20. mars i år telefon fra sin hyttenabo på Bortelid om at det hadde vært innbrudd i hytta hans. En rute var knust, og døra stod åpen. Da eieren ankom hytta, oppdaget han at det var stjålet gjenstander til en verdi av om lag 45.000 kroner.

Brukte tørkepapir

I hytta var det blodspor flere steder. Blodet skyldtes at innbruddstyven hadde knust en rute i inngangsdøra for å komme seg inn. Etter anvisning fra broren, sikret hytteeieren blodspor på et tørkepapir. Han leverte også en blodtilsølt høyttaler til Marnardal og Audnedal lensmannskontor.

Agder politidistrikt sendte deretter en anmodning om sporprøver til Rettsmedisinsk institutt i Oslo, og sendte med blodspor fra et skap i hytta og fra høyttalerkassen. Prøvene ga identiske DNA-profiler, som ble videresendt til Kripos for identitetssjekk.

DNA-analysen ga treff på en 21 år gammel mann fra Vennesla. Han ble pågrepet av politiet 5. oktober. I Kristiansand tingrett mandag ble 21-åringen dømt til fengsel i 60 dager, hvorav 30 dager ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

Stjal bil og DVD

Dommen omfatter også tyveri av en DVD fra Kiwi Tangvall i Søgne, samt et tyveri av en bil som stod parkert bak Coop-butikken på Tangvall. Bilen ble tyvkoplet, før 21-åringen kjørte den til Songdalen uten at han hadde gyldig førerkort.

Begge tyveriene, samt kjøringen uten gyldig førerkort, har mannen erkjent straffskyld for. Hytteinnbruddet har han imidlertid benektet å ha begått. Han kan heller ikke huske å ha vært på hytta.

Etter pågripelsen ble boligen hans ransaket, men politiet fant ingenting som kunne stamme fra hytteinnbruddet. DNA-analysen gjør at tingretten likevel har funnet det bevist at 21-åringen gjennomførte innbruddet.

Må betale erstatning

«Blodsporet kom åpenbart fra knusing av rute i døra. Tiltalte kan etter rettens syn ikke bortforklare at hans blod ble funnet i hytta, noe som gjør at retten er overbevist om at tiltalte tok de gjenstandene som fornærmede har meldt stjålet eller medvirket til dette», heter det i dommen.

21-åringen er også dømt til å betale erstatning på 40.633 kroner til Terra Forsikring og 4000 kroner til hytteeieren.

DØMT: 21-åringen ble i Kristiansand tingrett mandag dømt til fengsel i 60 dager, hvorav 30 dager ble gjort betinget. (Foto: Arkivfoto)