KRISTIANSAND: — Jeg vil oppfordre sex-kundene på Sørlandet til å tenke over at de holder liv i en av verdens styggeste industrier – slavehandelen.

Det er det dette er snakk om – ikke å kjøpe sex – men å kjøpe mennesker, sier varaordfører Mette Gundersen (Ap) til fvn.no.

Dramatisk økning

Fædrelandsvennen skrev i fredagens papirutgave at prostitusjonen øker dramatisk i omfang i Kristiansand.

Aldri før har det vært registrert flere prostituerte i Sørlandets hovedstad enn i 2010. Dette til tross for at loven som forbyr kjøp av sex har eksistert i snart to år.

Ved utgangen av oktober i år har PRO-senteret registrert 252 ulike kvinner som har solgt eller selger sex i Kristiansand. I 2009 var tallet 176. — Kristiansand er et attraktivt marked for de prostituerte. Det er mange kunder og beliggenheten er sentral – mellom Oslo og Bergen – og samtidig en nærhet til kontinentet, sier feltsykepleier Liv Bente Sunde i Kristiansand kommune.

”Jeg skulle selvsagt ønske vi kunne prioritere dette høyere, men det er ikke ressurser nok

Leif Vagle, etterforskningsleder i politiet

Ikke overrasket

Hun og kollega Irene Sande driver prosjektet «PRO-hjelpa» i Kristiansand.

De er kommunens førstelinjetjeneste i møte med de prostituerte og bistår kvinnene med helsehjelp, sosialfaglig hjelp og veiledning. De føler ikke at forbudet mot kjøp av sex har virket etter intensjonen.

— Vi var i utgangspunktet kritiske til loven. I forhold til den utviklingen vi nå ser i Kristiansand så kan vi ikke si at den har hatt noen effekt, sier Irene Sande.

Mette Gundersen er enig.

— Nå har loven virket en stund og alle ser at det fint går an å drive videre. Jeg er ikke overrasket, men det er jo ikke mindre trist av den grunn. Jeg var i utgangspunktet mot kriminaliseringen, nettopp fordi jeg ikke trodde den ville ha ønsket effekt, sier Gundersen.

Prioriteres ikke

Politiet er kjent med utviklingen i Kristiansand, men prioriterer den ikke. Hittil i år er sju menn bøtelagt for å ha kjøpt sex på Sørlandet.

— Jeg skulle selvsagt ønske vi kunne prioritere dette høyere, men det er ikke ressurser nok, sier etterforskningsleder Leif Vagle til fvn.no.