KRISTIANSAND: Det arbeides nå med å få på plass nye tilbud til pasienter i Agder.

De nye tilbudene omfatter et tverrfaglig smertetilbud, et tilbud til pasienter med kronisk utmattelsessyndrom(CFS/ME) og en enhet for gamle med brudd.

Styret ved SSHF blir på styremøtet onsdag neste uke orientert om utviklingsområdene.

Hoftebrudd-enhet

I saksutredningen til styret foreslås det å opprette egne enheter i de ortopediske avdelingene Arendal og Kristiansand, som skal spesialinnrettes mot eldres behov etter brudd.

Forslaget legger blant annet vekt på at pasienter med hoftebrudd er en stor pasientgruppe og at en bedring av konsekvensene etter slike brudd kan få stor betydning, både for den enkelte og samfunnet.

Det skisseres at opprettelse av slike enheter ved begge sykehusene vil kreve en styrking av fysio— og ergoterapibemanningen med tre stillinger og pleiebemanningen med 6,4 stillinger.

Smertetilbud

Et tverrfaglig tilbud til pasienter med kroniske smerteplager skal ha vært etterlyst av allmennleger i Agder i lang tid.

Nå foreslås det å opprette en smertepoliklinikk ved Sørlandet sykehus.

En arbeidsgruppe utredet i fjor høst de faglige og ressursmessige konsekvensene av et slikt tilbud. Rapporten fra denne gruppen anbefaler å starte opp en poliklinikk, som gradvis kan bygges ut over tid på bakgrunn av pasientantallet.

Det anslås at et slikt tilbud vil koste om lag 2,5 millioner kroner årlig i startfasen.

Utmattelsessyndrom

SSHF har i dag ikke et samordnet tilbud til voksne pasienter med kronisk utmattelsessyndrom(CFS/ME),

I saksutredningen anbefales det opprette en poliklinikk med tilbud til denne pasientgruppen.

Ressursbehovet er anslått til å være to årsverk og den økonomiske rammen blir dermed rundt to millioner kroner.

Bedre kvalitet

Administrerende direktør, Jan-Roger Olsen, skriver i sin vurdering at disse tre nye utviklingsområdene vil bedre behandlingskvaliteten på Sørlandet.

Pasienttilbudene er så langt ikke finansiert i budsjettet for 2011. Oppbyggingstakten vil avhenge av den kommende budsjettbehandlingen og strategiplanprosessen.