LILLESAND: — Når asfalten er lagt skal omkjøringsveien merkes. Vi regner med å rekke dette slik at veien er klar for trafikk ved 22-tiden i kveld, sier Kyrre Lian i CJV E 18. — Jeg har ikke lyst til å binde meg til et klokkeslett, men veien er iallfall åpnet til torsdag morgen, sier prosjektleder Nils Ragnar Tvedt i Statens vegvesen.

Onsdag ettermiddag viste det seg at Tvedt fikk rett. Da ble det klart at veien først vil være åpen fra klokka 6 torsdag morgen.

GRUSER: Veien forbi rasområdet gruses og klargjøres for asfaltering. Planen er å sette trafikken på ved 22-tiden onsdag. FOTO: HELGE CORNELIUSSEN Foto: Helge Corneliussen

Tvedt vet at ting tar tid, og at den selvpålagte tidsfristen kan ryke. Men uansett kan europaveibilistene endelig puste lettet ut og se frem til å slippe å kjøre den lange og kronglete veien om Birkeland.Raset ved Glamsland gikk lørdag ved 16-tiden for halvannen uke siden. E 18 ble øyeblikkelig stengt og siden har bilistene måtte kjøre via Birkeland.

— Det er nok mange langs veien om Birkeland som gleder seg til at E 18-trafikken forsvinner igjen. Dette er gledelig for oss alle, sier Tvedt.

Arbeidet med omkjøringsveien ble påbegynt for en uke siden, etter at det var tatt en rekke grunnprøver. Et ti meter tykt leirlag var en stor utfordring for geoteknikere, som til slutt anbefalte å legge en lettfylling med leca.

FJERNER: For å reduserer faren for nye ras er deler av den gamle kjørebanen på E 18 er fjernet. Også resten skal bort for å ta bort mest mulig tyngde. FOTO: HELGE CORNELIUSSEN Foto: Helge Corneliussen

— Vi har nå også tatt bort tyngde fra den gamle E 18 ved rasstedet. Det ene kjørefeltet er gravd bort, nesten ned til vannflaten. Det andre kjørefeltet på gamle E 18 skal også fjernes, sier Kyrre Lian i CJV E 18.Hvor mye raset har kostet og hva omkjøringsveien vil koste, er det foreløpig ingen som kan si. Nils Ragnar Tvedt i Statens vegvesen ønsker heller ikke å snakke om hvem som skal betale raskostnadene.

Det var E 18 entreprenør CJV E 18 som trolig utløste raset under bygging av ny gang- og sykkelvei ved Glamsland. Gang- og sykkelveien er en del av E 18-prosjektet.

Nå er arbeidet med gang- og sykkelvei utsatt. Det er også alt annet arbeid i rasområdet. Først når nye E 18 åpner vil arbeidet fortsette.

Omkjøringsveien som trolig åpner i kveld er bare midlertidig.