KRISTIANSAND: — Jeg måtte bruke noen sekunder bare på å komme meg, og ta inn over meg situasjonen jeg var havnet i. Det var så grovt og uventet, og sterke synsinntrykk. Det gikk noen sekunder før jeg klarte å tenke klart igjen, sa politibetjent Dag Refsnes under sin forklaring i retten i dag.

Politimannen forklarte om den helt vanlige dagen på jobben som endret seg til å bli rene marerittet. Han hadde akkurat begynt ved lensmannskontoret.

Betjenten var på bensinstasjonen i bygda da opptakten til drapet startet, og ble kontaktet av operasjonsleder i Kristiansand.

Ble oppringt - ingen dramatikk

Den nå avdøde kvinnens kjæreste var på tråden, og Refsnes fikk samtalen.

— Han sa han var ved Bygland skole, og var der sammen med kjæresten sin. Han hadde planlagt et møte mellom ham og kjæresten hans og eksmannen hennes.

Ifølge kjæresten var eksmannen svært hissig på telefonen.

Politimannen var litt usikker på hvor skolen var, og tok seg en tur i politibilen for å sjekke ut stedet. Men han oppfattet at møtet gikk greit.

Etter å ha sjekket ut området kjørte politimannen i retning av Evje for å slutte seg til kollegaen der.

Halvveis til Evje, ved Grendi, ble han oppringt av operasjonssentralen igjen.

Tilspisset situasjon - De forklarte da at situasjonen hadde spisset seg til, og at det nå var ønskelig å få politi til stedet. Jeg oppfattet også at det ikke var noe dramatisk som skjedde, men at det hadde spisset seg til. Fysisk konfrontasjon, tenkte jeg.

Refsnes kjørte så fort som han kunne mot Bygland.

— Jeg kjørte utrykning, og på vei mot Bygland tok jeg kontakt med kollegaen på Evje og ba han sette kursen nordover for å bistå meg. Ved Lyngnes før Bygland ble jeg på nytt oppringt av operasjonssentralen. Da sa de at det hadde gått en voldsalarm, og at de ikke fikk kontakt med kvinnen som hadde utløst alarmen. Jeg sa jeg bare var noen minutter unna, fortalte politimannen.

Da han kjørte inn på skoleområdet, så han flere personer.

Blod over alt - Jeg så to menn. Begge hadde blod på seg. Så var det en hvit mann som tok kontakt med meg, og gikk imot meg. Han sa til meg: Den jævelen knivstakk ho. Jeg så rundt meg, og så at det lå en person på bakken. Hun lå 15-20 meter fra meg. Jeg løp bort og så det var ei jente som lå på ryggen. Det var blod over alt, fortalte Dag Refsnes.

Ifølge politimannen sa kjæresten til den avdøde kvinnen at hun var død, men han ba ham likevel forsøke livreddende førstehjelp.

— Jeg vendte meg mot gjerningspersonen, og spurte kjæresten hvem som knivstakk. Han pekte på tiltalte, og ropte at han hadde kniv på seg. Jeg ropte at han skulle sette seg på kne og ta hendene på ryggen. Han gjorde straks som jeg ba om, og jeg satte på ham håndjern.

Flere kniver Deretter så politimannen at den drepte kvinnens kjæreste gikk mot tiltaltes sønner.

— Han var harm, og gikk mot søsknene. Jeg tenkte at han skulle gå i fysisk konfrontasjon, og hindret det ved å gå mellom. «Den jævelen har også kniv», ropte kjæresten til meg. Den eldste gutten la en kniv foran føttene mine. Den hadde svart skaft, og jeg tok beslag i kniven. Mens jeg la den i posen, så jeg en annen kniv. Vet ikke hvem av guttene som hadde den, men han tok sats og kastet kniven, og den landet rett bak meg, fortalte politimannen.

Han gikk tilbake til kjæresten som forsøkte å gjenopplive kvinnen. Han skjønte at det ikke var mulig, og ba ham avslutte.

Etter dette kom det ambulanse og flere politifolk til, og politimannen ble satt til å sikre stedet.

Fvn.no følger rettsaken fra Kristiansand tingrett.