SONGDALEN: — Jeg mener saken ikke er vurdert godt nok, og vil råde min klient til å klage til Riksadvokaten, sier Dyrnes Hovland til fvn.no.

Han representerer sønnen til 36-åringen som omkom under politijakten i Songdalen. Det er foreløpig uklart om guttens mor, som er den umyndige sønnens verge, kommer til å klage på vedtaket.

Les også: 36-åring omkom - saken henlegges

Politiet brøt egen instruks

Fredag vedtok Spesialenheten for politisaker å henlegge saken. For de to tjenestemennene som befant seg i patruljebilen ble saken henlagt på grunn av bevisets stilling.

I vedtaket slår Spesialenheten fast at forfølgelsen brøt med politiets egne instrukser. I spesialinstruksen for Agder politidistrikt heter det at "forfølgelse skal kun skje når det fremstiller seg som ubetinget nødvendig at person i det forfulgte kjøretøy øyeblikkelig stanses".

Patruljen ønsket å stanse 36-åringen på grunn av mistanke om kjøring uten førerkort.

— I denne saken fant vi grunn til vurdere nøye om det har foregått noe straffbart, spesielt når det gjelder forholdsmessigheten. Nærmere bestemt om det var forsvarlig og nødvendig å iverksette forfølgelse på grunn av mistanke om et mindre alvorlig forhold, sier sjef for Spesialenheten, Jan Egil Presthus.

Spesialenheten mener videre at forfølgelsen burde blitt avbrutt da den fortsatte gjennom et boligfelt. Den stiller også spørsmål ved nødvendigheten av bruken av "torpedering", det vil si å krasje inn i fluktbilen.

Skal gis rom for feilvurderinger

Til tross for brudd på instruksen har Spesialenheten ikke funnet grunnlag for å anbefale straff, og peker på at det også skal gis rom for feilvurderinger i politiets arbeid.

— Forfølgelsen kan kun anses som straffbar hvis det foreligger en kvalifisert klanderverdig handling. Det gjorde det ikke i dette tilfellet. At instruksen ikke er overholdt er i seg selv ikke straffbart, sier Presthus.

Bistandsadvokat Dyrnes Hovland mener Spesialenheten har vurdert bevisene i saken feil.

— Min opplevelse er at aktsomhetsnormen som er lagt til grunn er for mild. Biljakten skulle ikke ha funnet sted, og underveis valgte man også å torpedere bilen. Ingen av delene er i henhold til den forholdsmessige vurderingen. På generelt grunnlag synes jeg Spesialenheten er for milde, og at de holder sin hånd over politiet, sier Dyrnes Hovland.

Han mener politiets handlemåte helt klart kan karakteriseres som klanderverdig.

— Å kjøre inn i noen man mistenker for å kjøre med ugyldig førerkort, er alvorlig. Jeg har vanskelig for å se at det kan forsvares på noen måte, sier Dyrnes Hovland, som tidligere har jobbet som politijurist i Agder politidistrikt.

- Høy terskel i lovgivningen

Presthus avviser at Spesialenheten har vurdert bevisene feil, og at de generelt er for milde.

— Tvil i våre saker vil i like stor grad være knyttet til lovanvendelsen som til bevisvurderingen. Det følger av lovgivning og rettspraksis at tersklene for å reagere med straff mot en ellers lovlig tjenestehandling er høy, sier han.

Presthus har likevel forståelse for at Dyrnes Hovland ønsker at saken skal behandles av Riksadvokaten.

— Saken har et alvorlig innhold og reiser etter min mening også spørsmål av betydning utenfor den enkelte sak. I en sak hvor vi selv har tilkjennegitt tvil er det selvsagt av interesse å få riksadvokatens vurdering, sier Presthus.

Spesialenheten har oversendt vedtaket til Politimesteren i Agder.

— Vi har de siste årene hatt flere forfølgelsessaker som har ledet til dødsfall. Slike saker er generelt veldig vanskelige, og vi mener det er veldig viktig at politidistriktene og Politidirektoratet ser nærmere på om instruksene som finnes er gode nok, og om disse etterleves i praksis, sier Presthus.