Morten Sandberg FOTO: ARKIV Foto: Monika B. Birkeland

OSLO: — Min første kommentar er at jeg er rystet, sier tidligere festivalsjef for Hovefestivalen, Morten Sandberg , til fvn.no. **Bakgrunn:

Tiltalt for økonomisk utroskap**

— Det er etter min mening utført et slett arbeid fra politiet og de har vært forutinntatte, stolte og uten vilje til å sette seg inn i fakta, mener Sandberg.

— Hadde de lest sine egne vitneavhør og kunnet regne mva riktig hadde det aldri vært utstedt noen tiltale. Jeg ser virkelig frem til å møte politiet i retten, sier han.

Torsdag ble han og økonomiansvarlig Nina Riibe satt under tiltale for grovt økonomisk utroskap, brudd på bokføringsloven samt overtredelse av aksjeloven.

Sandberg og Riibe beskyldes for å ha tappet selskapet urettmessig for 5 millioner kroner mer enn det er dekning for i regnskapene til festivalen.

— Jeg vil bare si at de tar fullstendig feil i sin beskrivelse når de i sin oversikt beskriver arbeidstid brukt på Hovefestivalen av personer som har bedrevet booking, sponsorsalg, annonsesalg, markedsføring, økonomi før under og etter festivalen, regnskap og administrative oppgaver. Alt dette er det lagt ut lønn for, sier Sandberg.

Egne momsregler

  • Det sier seg selv at det de beskriver i sin tiltale ikke har forankring i virkeligheten. I tillegg har Hove helt spesielle mva-regler som gjør at regnestykket avviker med nærmere en million i forhold til det politiet har regnet på. Å ikke ta det med er i beste fall grov inkompetanse, mener Sandberg.

Jobbet grundig

  • Slik jeg ser det har politet etterforsket denne saken svært grundig, og det er satt inn store ressurser i arbeidet med saken, sier statsadvokat Stina Sveier Nielsen til fvn.no.

- Sandberg mener det er gjort for dårlig arbeid med tiltalen?

— Det er en argumentasjon han eventuelt kan fremføre under rettsforhandlingene, sier Sveier Nielsen.

Utover dette ønsker ikke statsadvokaten å kommentere saken.

Ingen ni til fire-jobb

Hovefestivalen ble i løpet av få år en av Norges største festivaler med 3500 medarbeidere. I tillegg til 100 band hadde festivalen et omfattende kulturprogram med over 250 kunstnere og en stor miljøsatsing.

— Dette arbeidet krever en omfattende stab. Hovefestivalen klarte likevel gjennom en liten, dedikert og engasjert festivalstab som planla i lang tid og jobbet knallhardt og langt ut over ”vanlige arbeidsdager” å stable et av Norges største kulturarrangement på bena allerede første året. Dette er ikke en ni til fire-jobb, påpeker Sandberg.

Han forklarer at all jobbingen har vært ekstremt omfattende i antall nedlagte timer pr medarbeider.

— Dette kunne lett vært politiet lett ha avdekket hvis de var villige til å ta etterforskningen alvorlig, sier han.

Uprofesjonelt

  • Jeg er rystet over tiltalen, over manglende kompetanse fra politiets side og vurderingsevne hos statsavdokaten

hele etterforskningen har vært preget av feil og mangler, sier Nina Riibe til fvn.no.

Hun mener påtalemakten har hatt en forutinntatt holdning.

— De har utvist en hovmodighet som jeg aldri har opplevd maken til, sier Riibe.

— Denne prosessen er den mest uprofesjonelle prosess jeg har vært delaktig i de 20 årene jeg har vært yrkesaktiv, og jeg ser frem til å møte dem i retten, sier hun.