KRISTIANSAND: Kristiansand Frp mener det er uhørt at et kommunalt eid selskap ikke vil gå ut med sponsoravtalene de har inngått. De krever at Tall Ships' Races styreleder, ordfører Per Sigurd Sørensen (H), nå tar ansvar og sørger for at sponsoravtalene blir offentliggjort.

— Dette er et selskap der Kristiansand kommune eier majoriteten av aksjene. I slike selskaper må sponsorkontraktene være offentlige. Som del av byens lederskap, kan ikke jeg akseptere at vi ikke får vite, sier leder i Kristiansand Frp, Tor Utsogn.

”- Vi må respektere at sponsorene selv avgjør om de vil fortelle dette.

Styreleder Per Sigurd Sørensen

Hemmelig

Utsogn sitter i formannskapet i Kristiansand, og regner med at både politikere og offentligheten nå får se sponsoravtalene som er inngått mellom Tall Ships' Races og 47 sponsorer. Tall Ships' Races har avvist å offentliggjøre sponsoravtalene. De mener det er forretningshemmeligheter.

— Vi må respektere at sponsorene selv avgjør om de vil fortelle dette, sa styreleder Per Sigurd Sørensen til Fædrelandsvennen i dag.

Men dette svaret er det ikke alle som aksepterer.

— Her er det snakk om at et kommunalt selskap som har blitt sponset blant annet med varer og tjenester. Kommunen må vite hva som er gitt tilbake. De må kunne forsikre seg om at gjenytelsene som er gitt tilbake er i orden, og at ingen enkeltpersoner har fått noen fordeler, sier Utsogn.

Han understreker at han ikke har noen grunn til å tro at det har skjedd noe galt. Men som medlem i formannskapet ønsker han at både han selv og offentligheten får innsyn i denne type saker, for å unngå at det blir gitt gjenytelser som er uheldige.

— Bare det at det kan bli skapt en mistanke om at slike gjenytelser finner sted, er god nok grunn for åpenhet, sier han.

Full gjennomgang

Også leder av kontrollutvalget, Birte Simonsen (Mpg), mener det er alvorlig at sponsoravtalene ikke er offentlige. Hun sier det kan bli aktuelt med full revisorrapport.

— Det er meget alvorlig at ikke sponsoravtalene åpnes opp, fordi man fort lurer på hva som ikke tåler dagens lys. Både rapportene om manglende sikkerhet og dette med sponsoravtaler kommer til å bli tatt opp, sier hun.