Oslo: I Aust-Agder tingrett fikk jenta 30 timers samfunnsstraff med en gjennomføringstid på 90 dager, fordi hun en natt i september i fjor slo etter en politimann og senere sparket ham flere ganger på leggen. I Agder lagmannsrett ble kvinnen dømt til ubetinget fengsel i 18 dager.

Denne avgjørelsen anket domfelte til Høyesterett. Forrige onsdag talte advokat Erik Keiserud 19-åringens sak for rikets øverste dommere, og fikk medhold. Høyesterett omgjorde den ubetingede straffen til samfunnstraff, men økte likevel samfunnsstraffen til 43 timer med en gjennomføringstid på 90 dager. I tingretten ble samfunnsstraffen kombinert med en bot, men det gikk ikke Høyesterett inn for. Den subsidiære straffen er 20 dagers fengsel.

Landets øverste domstol mente det var helt spesielle forhold som tilsa samfunnsstraff for kvinnen fra Arendal. I avgjørelsen fra Høyesterett fastholdes det at vold mot offentlig tjenestemann og politiet normalt skal gi ubetinget fengsel, hvis det ikke er spesielle forhold ved saken eller domfelte som tilsier noe annet.

Høyesterett mener at saken fra Arendal var spesiell, fordi den domfelte er i en sårbar livssituasjon. Retten mener at samfunnsstraff med oppfølging vil gi den beste mulighet for rehabilitering.