AGDER: Østeuropeiske dørselgerne har irritert på seg så mange egder i løpet av helga at selv erfarne politifolk knapt kan huske noe liknende.

— Vi får veldig mange av disse klagetelefonene nå, det kimer stort sett hele tiden. Det er helt enormt, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Vidar Neset, til fvn.no.

Beveger seg over store områder

Mens tipsene fredag strømmet inn fra Grimstad og Arendal, kom telefonene fra Flekkefjord gjennom lørdagen.

Søndag har beboerne i Kristiansand og Mandal ringt politiet.

Gustav Reiersen i Nygata i Mandal er én av dem som har fått besøk av selger på døra.

Mannen som ringte på hos Reiersen er meget høy, mellom 1,90 og 2 meter, og var normalt kledd i bukse og jakke.

Reiersen ble ikke tilbudt julepynt, slik andre egder har meldt om.

Les også: Nisse-salg fra Øst-Europa i Aust-Agder

— Mannen som ringte på hos meg holdt fram en slags flat, legoaktig bamsefigur som han skulle selge - det så ut som noe fullstendig verdiløst plastjuggel, forteller Reiersen.

- Later som om han ikke hører

Selgeren hadde et stort, sølvglinsende høreapparat i det ene øret, og fremsto som døvstum.

— Han sa ikke et ord, men holdt fram en plakat, forteller mandalitten.

På plakaten sto det skrevet på engelsk om hvem mannen er og hva han ønsket å oppnå med sitt besøk.

Reiersen sier han ikke tror mannen faktisk er døvstum, og beskriver høreapparatet som «overtydelig».

— Min kone var ute og spaserte i nabolaget, da hun ble gående bak den samme mannen. Han snudde seg da mot lyden fra hennes gange, så det er tydelig at han hører, mener Reiersen.

- Mistenkelig bil

Mandalitten sier han har observert en bil som han mener kan knyttes til dørselgerne. Bilen kjørte fra Reiersens nabolag i retning Hogganvik, hvorfra politiet også har mottatt klagetelefoner søndag.

— Det var en stor, hvit, utenlandsregistrert bil som jeg gjetter var på vei for å plukke opp selgerne som er observert på Hogganvik, sier Reiersen.

Frykter for natta

Nå er Reiersen bekymret for hva som kan komme. Han tror dørsalg er en metode kriminelle benytter seg av for å kartlegge hvilke som hus står tomme.

— Vi har jo lest og hørt om alle disse innbruddene i Aust-Agder, og nå tror jeg innbruddene kan komme her i Mandal til natta, sier Reiersen.

Politiet usikre

— Vi kan ikke helt sikkert snakke om en sammenheng, men det er grunn til å være på vakt, sier politioverbetjent Leif Viken i Grimstad, hvor det har vært meldt om både selgere og flere innbrudd de siste dagene.