KRISTIANSAND: Da saken var til behandling i Kristiansand tingrett påstod aktor en straff på tre års ubetinget fengsel. Tingretten forhøyet straffen til tre og fire måneder. Den domfelte anket til lagmannsretten. Der ble straffen øket til tre år og ni måneders fengsel. I lagmannsretten mente forsvareren at en passende straff var to og et halvt års fengsel.

Det er trolig ønsket om å øke straffenivået for denne typen forbrytelser som er bakgrunnen for at lagmannsretten skjerpet straffen. Samtidig åpner dommen for en mulig runde i Høyesterett om straffeutmålingen, fordi det foreløpig er gitt få signaler fra rikets høyeste domstol på straffenivået i forbindelse med overgrep av denne art.

Mannen ble dømt for å ha hatt fullbyrdet samleie med en datter da hun var under ti år. I tillegg har barnefaren gjennomført flere andre overgrep mot datteren. I tillegg har han tatt seksualiserte bilder av en annen datter. Oppbevaring av barneporno er også en del av dommen.

Lagmannsretten fant at overgrepet var en grov krenkelse av barna, og det er straffeskjerpende at det skjedde i familiens hjem, et sted som skulle være trygt for barna. Barnefaren fortalte også den ene datteren at han kunne komme i fengsel dersom noen andre ble kjent med deres «hemmelighet». Dette har ifølge lagmannsretten stilt datteren overfor et vanskelig dilemma og påført henne ekstra belastninger.

Lagmannsretten har ikke funnet noen formildende omstendigheter i saken.

I tillegg til fengselsstraffen ble mannen dømt til å betale sin datter 150.000 kroner i oppreisningserstatning.