LYNGDAL: – Dette var et valg for det gamle Venstre. Men snart vil også Vest-Agder Venstre følge etter de andre fylkeslagene og fornye seg, sa en skuffet Eva Kvelland til Fædrelandsvennen etter avstemningen i går kveld.

Da hadde hun nettopp tapt voteringen om førsteplassen på Vest-Agder Venstres stortingsliste. Sittende stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen vant med 25 mot 16 stemmer.

Forskjeller

Selv om ingen av talerne som argumenterte for de to kandidatene i debatten før avstemningen snakket direkte om politiske forskjeller, var Kvelland etterpå klar på at dette var et politisk veivalg.

– Det går særlig på verdistandpunkter, blant annet på at jeg er mindre verdikonservativ. Jeg hadde håpet at dette valget skulle markere et politisk skille for Vest-Agder Venstre. I stedet ble det et nederlag for en ny linje, men jeg tror uansett det er en endring på gang, sa Kvelland.

Også Stein Inge Dahn fra Mandal Venstre antydet i sitt innlegg før avstemningen at Kvelland står for en mer radikal politisk kurs enn Larsen.

– Hun har en egen evne til å fronte moderne, uredde liberale prinsipper. Er ikke det en politiker vi trenger? spurte Dahn før han ble bedt av møteleder Emil Pedersen om å korte ned innlegget i form at å nøye seg med «et konsentrat av de siste sidene» i valgappellen. Samme Pedersen brukte for øvrig dommerfløyte for å holde styr på delegatene som var samlet i klubbhuset ved Lyngdal stadion.

– Mistillit

Anne Margrethe Larsens støttespillere advarte mot å vrake en sittende stortingsrepresentant som hadde gjenerobret et Venstre-mandat som Bent Røiseland sist innehadde.

– Anne Margrethe har stått på for partiet i gode og dårlige tider. Gir vi henne ikke tillit i gode tider, viser vi henne mistillit, sa Marianne L. Andersen fra Flekkefjord.

Finn Skuland fra Marnardal sa at Larsen hadde vært nødt til å bruke mye tid på å sette seg inn i sakene i utenrikskomiteen, noe hun etter hans mening har klart på en utmerket måte.

– Dette har gjort at hun har hatt en utfordring i forhold til de lokale sakene, men i neste periode vil hun få enda bedre tid og anledning til å kjempe for disse, sa Skuland.

Og etter argumentene og avstemningen var det altså Larsen som kunne slippe jubelen løs.

– Dette har vært en veldig spennende tid. Jeg er veldig glad for resultatet og ser det som en tillitserklæring, sa Larsen.