KRISTIANSAND: Til slutt endte kommunen opp med en mulkt på 1.000 kroner. Den har kommunen i ettertid villet tilbakebetale, men utbetalingsanvisningen ble makulert av Bandidos.

Det var en 42 år gammel mann, som var Bandidosmedlem, som kjøpte klubblokalene på Mosby sammen med et annet medlem. Årsaken var at Bandidos som klubb ikke fikk noe banklån, men det kunne de to oppnå som privatpersoner. Lokalene på Mosby ble ominnredet. Kommunen mente at bruken var ulovlig siden bygget ble brukt til møter, fester og overnatting.

Politiet fattet også interesse for Bandidoslokalene, og det ble reist straffesak mot den 42 år gamle mannen som formelt var eier av bygget for ulovlig bruk. Politiet ila mannen et forelegg på 50.000 kroner. Dette kom i tillegg til tvangsmulkten på 1.000 kroner. 42-åringen nektet å godta forelegget og saken havnet først i tingretten, som opprettholdt forelegget.

Lagmannsretten har slått fast at 42-åringen ble utsatt for dobbeltstraff, noe det ikke er adgang til etter den Europeiske menneskerettskonvensjonen, EMK. Dobbeltstraffen var mulkten fra kommunen og senere forelegget fra politiet.

Samtidig har lagmannsretten lagt til grunn at Kristiansand kommune ikke kunne ilegge Bandidos en tvangsmulkt for å ha brukt klubblokalene ulovlig i ettertid. Kommunen mulighet var å varsle en tvangsmulkt dersom ikke bruken av lokalene til klubbvirksomhet opphørte i fremtiden.

Agder lagmannsrett har funnet at det på et tidspunkt forelå et varsel fra kommunen om at ulovlig virksomhet måtte opphøre. Til tross for dette fortsatte likevel bruken av lokalene til klubbvirksomhet. Lagmannsretten reduserte imidlertid boten fra 50.000 til 5.000 kroner.

— Det er sjelden jeg reagerer på en dom, men tingrettens avgjørelse var helt åpenbart uriktig, sier advokat Knut Henning Larsen som forsvarer 42 åringen. – Den avgjørelse som nå er kommet fra lagmannsretten er til å leve med, sier advokaten.

Agder lagmannsrett sier blant annet i sine domspremisser at «formålet med ileggelse av tvangsmulkt er vanligvis å søke å påvirke den ansvarlige til å innrette seg slik at han slipper å betale mulkten, men i dette tilfellet har formålet vært å straffe for den tiden som har gått i tiden mellom fristen for å opphøre med den ulovlige bruk og ileggelsen av tvangsmulkten». Lagmannsretten tilføyer at dette ikke er lovlig.

I forbindelse med lagmannsrettens utmåling av 5.000 kroner i bot for ulovlig bruk av lokalene heter det at «det dreier seg om ulovlig bruk i en periode på nesten to år, og det er ovenfor lagt til grunn at tiltalte har opptrådt grovt uaktsomt og etter hvert forsettlig. Overtredelsen må således i seg selv sies å være av det grovere slaget».

Ved straffeutmålingen minnet lagmannsretten om at tiltalte tidligere er dømt for flere straffbare forhold, blant annet ran, legemsbeskadigelse, utpressing og forsøk på utpressing.