KRISTIANSAND: Næringslivslederen er frifunnet for kravet om å betale oppreisning til ofrene fordi de etter rettens mening ikke har tilstrekkelig rettslig krav på dette.

Tingretten har i sine premisser for dommen vært særlig opptatt av den domfeltes måte å opptre på overfor guttene.

”Siktede har kynisk og systematisk søkt etter svært unge gutter via en bestemt chatteside på Internett for å skaffe seg seksuell omgang med dem mot betaling. Han lokket dem med kontante penger. Møtene fremstår som kyniske korte sextreff med fokus på siktedes seksuelle behov uten tanke for de konsekvenser som hans aktivitet ville kunne få for disse unge guttenes psykiske helse og seksualitet på kort og/eller lang sikt. Det dreier som om svært unge gutter som er i en fase av livet og personlig situasjon hvor de er spesielt sårbare og utsatte for påvirkninger som kan komme til å prege dem negativt senere i livet som voksne”, heter det i dommen.

Tingrettsdommer Anne Gro Aanensen Kleven anfører videre at den domfelte er en mann som selv må bære ansvaret for sine handlinger.

”Siktede har forklart at han selv i sin profil på dette nettstedet skrev at han var 43 år, langt yngre enn sin reelle alder. Han opplyste i retten at han mente det var allment kjent at personer på slike nettsteder oppga en lavere alder enn den reelle og at guttene derfor ikke kunne legge til grunn at den alderen han oppgav var riktig. Retten legger til grunn at siktede ikke gjorde noe for å undersøke om den alderen guttene oppgav var den riktige, etter rettens syn opptrådte siktede grovt uaktsomt når han ikke gjør noen undersøkelser/forespørsler m.h.t. deres alder når han innleder et seksuelt forhold til dem. Overgripere med siktedes operasjonsmodus har ingen oversikt over hva slags barn og unge de forgriper seg mot, hvilken livssituasjon de unge befinner seg i eller hvilke følger deres adferd kan medføre”.