KRISTIANSAND: – På fire år skal vi kutte energibruken med 10 prosent. Jeg tror vi kommer til å klare det og mer til, sier Rune Rosseland til NTB.

Elektroingeniøren har ansvaret for å spare strøm i alle kommunale bygg i Kristiansand. 16 millioner kroner er satt av over en fireårsperiode. Enkelte tiltak er kostbare og kompliserte, andre er svært enkle.

– Vi konsentrerer oss om de lavest hengende fruktene først. Som å slå av lyset og skru ned temperaturen i ferier og helger. Vi regner med 3 millioner kroner i besparelser hvert år, sier Rosseland.

Kurs

10-millionerspotten fra Olje— og energidepartementet forvaltes av Enova som hittil har kurset 306 norske kommuner i arbeidet med energi- og klimaplaner.

– Kommunene har virkelig våknet og skjønt at dette er noe de må jobbe med. De spiller en viktig rolle for å nå nasjonale målsettinger for energiomlegging og reduksjon av klimautslipp. Men en plan har ingen hensikt dersom kommunene ikke setter i gang med konkrete tiltak, sier kursansvarlig Kjersti Gjervan i Enova.

På kursene får kommunene vite at de bør utarbeide en langsiktig og helhetlig plan med konkrete tiltak for energieffektivisering.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger. Kommunene som har deltatt er svært motiverte for å komme i gang. Vi får et økende antall søknader til vårt støtteprogram Kommunal energi- og klimaplanlegging, sier hun.

I arbeidet med miljø- og energitiltak er det en del barrierer som kommunene må bryte. Arbeidet er ikke lovpålagt, og ofte mangler det både kompetanse, kapasitet og penger.

– En del tiltak krever store investeringer selv om de på lang sikt gir besparelser. Derfor er det veldig greit å starte i det små.

Mye å hente

– Skal vi lykkes i klimakampen må kommunene delta i dugnaden sammen med staten, næringslivet og alle oss andre. Norske kommuner eier mye bygningsmasse, har ansvar for kollektivtrafikk og arealplanlegging. Det er helt avgjørende at de stiller opp, sier olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) til NTB.

Det var Haga som kom med ideen om energikurs i kommunene da hun var kommunal- og regionalminister. Hun gleder seg over at så mange kommuner har latt seg kurse.

– Med helt enkle tiltak har Enova beregnet at kommunene samlet kan spare 25 prosent av strømregningen. Det utgjør vel 1 milliard kroner og tilsvarer 2.400 årsverk i pleie- og omsorgssektoren, sier Haga.

Enova har utarbeidet en oversikt over hvilke kommuner som har deltatt på energikursene. Den viser at enkelte fylker er flinkere enn andre. I Akershus har 20 av 22 kommuner deltatt, i Østfold 16 av 18 og i Hedmark 19 av 22. Nordland ligger på bånn.