En fersk undersøkelse fra Røde Kors viser at hver fjerde nordmann drar på fjellet i påskeferien, og at vel 80 prosent av dem tar med seg mobilen på tur.

Leder av landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps, Ole Gladsø, understreker at mobiltelefonen er et nyttig hjelpemiddel, men at den kan gi falsk trygghet:

Sviktende mobildekning på fjellet, batterier som går tomme og svikter i kulda, samt avtaler som ikke kan holdes av naturlig grunner, er noen av faremomentene.

Nød-SMS kan nå frem

Men selv om du ikke har dekning til å ringe, kan likevel tekstmeldinger nå gjennom.

Dette var det bare halvparten av de spurte i undersøkelsen som var klar over, og det var ti prosent flere menn enn kvinner som visste det.

Gladsø understreker likevel at det er svært viktig å ta med seg ekstrautstyr som kart og kompass, og å forholde seg til fjellvettreglene, når man skal på tur i påsken.

Stoler på mobilen

Undersøkelsen viser videre at over halvparten av de som tar med seg mobilen på skitur, stoler på den. Kvinner sier i større grad enn menn at de stoler på mobilen, og de yngre stoler mer på mobil enn eldre.

Hele én av ti har bedt om hjelp via mobilen, og tallet er det samme for dem som er blitt oppringt på deres egen mobil for å bli bedt om hjelp. Utfra utvalget i undersøkelsen utgjør dette hele 100.000 mennesker som har brukt mobilen som hjelpemiddel.

Likevel viste det seg at bare halvparten av de som svarte, faktisk ladet telefonen før de gikk ut på tur.

Aldersmessig viser undersøkelsen at 1 av 2 i gruppen over 55 lader mobilen før de går på tur. Kun 30 prosent av de yngre, under 24 år, gjør det samme.

Ikke avtal faste ringetider

Røde Kors er spesielt opptatt av at man som påske— og fjellturist, ikke skal avtale for mange faste ringetider, med dem som er hjemme. Manglende dekning og svake batterier kan føre til at man rett og slett ikke får ringt hjem som avtalt.

De som er hjemme blir urolige, og i verste fall kan det utløse unødige og dyre lete- og redningsaksjoner.

Den ferske undersøkelsen, utført av Zapar Rexeptor for Norges Røde Kors, viser at halvparten av de spurte alltid eller ofte faktisk avtaler å ringe hjem når de er på tur. 27 prosent flere kvinner enn menn pleide å gjøre dette.